Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Ett bra förslag är alltid ett bra förslag – oavsett vem som lägger det

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattören vill se en ny motocrossbana i Södertälje. Foto: TT

Annons

På kommunfullmäktige 8 november debatterades obesvarade motioner, majoriteten besvärar sig inte med att besvara oppositionens förslag i tid, eller alls. Av 45 obesvarade var 17 från Realistpartiet.

Realistpartiet har en idé om varför det är så – vi lägger så bra förslag att man har svårt att hitta på formuleraringar till att säga nej. I stället låter majoriteten dem ligga tills man själva hunnit genomföra liknande åtgärder – det tar dem 5–6 år, så nu är man i färd med att besvara de motioner vi lade 2015/2016 – och därpå säga nej, eller att man redan gjort det.

Majoriteten säger nämligen nej till 100 procent av alla förslag som kommer ifrån Realistpartiet och övrig opposition. Av ren princip. Oavsett hur bra förslagen är och oavsett om de är bra för kommunen och medborgarna, man vill inte ge oss ett enda rätt helt enkelt.

Annons

Annons

Läs även Tomas Karlsson: Ingen kan vara lika arrogant som Boel Godner

Vi föreslog under 2014–2016: gratis wifi i centrum, två timmars gratis P-tid i centrum, belysning i en central hundrastgård, att lärare i vissa förskolor måste kunna bättre svenska, översyn av byggkostnaderna inom koncernen.

I dag, 5–6 år senare, är allt delvis genomfört, men inte en enda av våra motioner har beviljats/godkänts av majoriteten. Jag vill uppdatera er Södertäljebor om vad vi har föreslagit de senaste åren och vad som finns i vår budget som debatteras i fullmäktige 29 november.

Realistpartiet har läst majoritetens nya budget, vi ställer oss bakom alla satsningar, men har budgeterat extra för:

• En tryggare skola för lärare och elever genom anställning av minst 20 trygghetsvärdar som fördelas på våra skolor.

• Anställning av minst tio fler skolkuratorer för att bekämpa psykisk ohälsa.

• Återupprättande av de finska klasserna.

• Etablering av ett brottsförebyggande råd med installation av trygghetshubbar.

• Utökad extern visselblåsarfunktion.

• Arbetsmarknadsåtgärden ”startskottet” för att skapa arbeten och stödja våra småföretagare.

• Seniorsatsning för att minska ensamheten bland våra äldre.

Vi har också projekteringsbudget för att hålla idrottsplanerna öppna även under vintermånaderna, att anlägga utomhuspooler i Eklundsnäsområdet, att skapa ytterligare en isyta intill Scaniarinken, att bygga fler omklädningsrum i anslutning till Scaniarinken så att damidrotten och våra unga får värdiga ytor att byta om i samt att bygga ett parkeringshus i området. Till det behöver motocrossporten en ny bana.

Annons

Annons

Vi vill också ge skatteåterbäring till Södertäljeborna, genom att de får del av coronastödet som finns kvar i kassan

En turism- och publikfriande satsning är vår triangel av kul. Vi vill anlägga en linbana från Södertälje centrum till Torekällberget, återinföra 1800-talsveckan och installera Södertälje Walk of fame längs med det nya stråket som anläggs intill kanalen från KTH till centrala Södertälje.

Vi vill också ge skatteåterbäring till Södertäljeborna, genom att de får del av coronastödet som finns kvar i kassan, vi sänker tillfälligt kommunalskatten tre år, pensionär/arbetare får 500–1 000 kronor per år extra som bonus. Inga stora pengar, men vi sänder en signal – vi tror på Södertäljeborna och framtiden.

För er kloka som inte vill vänta minst fem år på att våra förslag kanske, eventuellt delvis blir verklighet tar i stället den snabbare vägen och ser till att lokalpartiet blir stora i kommunvalet 2022. Vi är övertygade om att minst en på tio är realist, det kan räcka gott.

När Realistpartiet ingår i en styrande majoritet kommer vi att lyssna på alla bra förslag, oavsett vem som lägger dem. Det är realistiskt.

Joakim Granberg

Realistpartiet, ditt lokalparti

Annons

Annons

Till toppen av sidan