Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vi tar ansvar för att lösa förlossningskrisen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förlossningsvården på Stockholmsregionens sjukhus, inklusive Södertälje, har fått stor uppmärksamhet sedan barnmorskor slagit larm om arbetsvillkoren.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

När Region Stockholm beslutade om budgeten för sjukvården 2022 kom givetvis förlossningsvården att hamna i centrum. Detta efter senaste tidens rop på hjälp från våra barnmorskor.

Vi från majoriteten måste givetvis tillmötesgå innan det blir en katastrof på några av Stockholms regionala sjukhus. Vi i Centerpartiet tillsammans med de andra i majoriteten tar på det sättet ansvar för den hjälp som behövs. 100 miljoner kronor ska gå till förlossningsvården.

Annons

Annons

Det är inte så lätt att det ska lösa krisen från morgon dag. Det krävs också handlingskraft från våra regeringspartier då de enligt lagen har lika stort ansvar att tillsätta mer pengar till landets regioner.

Läs också: Barnmorskan Maria om krisen: ”Jättetufft – hinner nästan inte gå på toa”

Vi politiker kan tillsätta mer pengar men inte peka exakt vad pengarna ska användas till. Lokalt får de därefter bestämma hur pengarna ska användas, i form av högre löner, bättre arbetsmiljö med mera.

Från regionmajoritetens sida är man redo att öppna plånboken mer om det så behövs. I stället för att kasta sten i glashus så kan oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) först knacka på dörren till sitt eget parti på Sveavägen – alternativt ta en promenad till Rosenbad för att få mer pengar till vården.

Jag är övertygad om att svaret från vår, kanske första kvinnliga, statsminister må bli detsamma som under covidkrisen: "staten står för alla extraordinära sjukvårdskostnader kopplade till coronaviruset". Detta borde givetvis gå att göra även i förlossningskrisen.

Centerpartiet i Nykvarn

Mikael Kjelleros Endrell

Annons

Annons

Till toppen av sidan