Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Insändare
Det satsas för lite på elevhälsan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten vill att elevhälsan prioriteras högre i Södertäljes skolor. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Annons

Att prata om psykisk (o)hälsa kan vara livsviktigt och elevhälsan har en viktig roll att förebygga och främja.

Psykisk (o)hälsa måste vi prata om. Men hur ska vi kunna arbeta förebyggande om vi inte har rätt förutsättningar? Saknar utbildningskontoret och våra skolledare ett elevhälsoperspektiv eller är det en budgetfråga?

All "kringpersonal" skär man ner på och så får man ytterligare en arbetsbelastning i form av fler arbetsuppgifter. För på en skola hjälps ju alla åt.

Annons

Annons

Det är nog därför som en viss kommunal grundskola aldrig anställt en skolkurator eller en gymnasieskola som ännu efter ett helt läsår inte rekryterat en ny skolkurator. För ett tag sedan redovisades det att Södertäljes kommunala gymnasieskolor har ett budgetunderskott på 14 miljoner kronor. Högst osannolikt om ens en bråkdel gick till att utöka elevhälsans personal.

Vi hänger gärna upp affischer i skolan om psykisk (o)hälsa. Men när ska vi hinna prata om det?

Vi skolkuratorer gör vårt bästa och vi gör oftast ett bra jobb. En av våra kollegor har fått utmärkelsen Årets skolkurator av Sveriges skolkuratorsförening.

Elevhälsan ska enligt lag främst arbeta förebyggande och främjande.

I Södertälje förväntas elevhälsan arbeta förebyggande och främjande, men också åtgärdande. Därutöver ska den hålla i elevråd och vara rastvakt, samt arbeta med skolnärvaro och vara provvakt, jobba med likabehandling etcetera.

Utbildningskontoret och våra skolledare – var är elevhälsoperspektivet?

Vi hänger gärna upp affischer i skolan om psykisk (o)hälsa. Men när ska vi hinna prata om det?

Skolkuratorn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy