Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
EU kan hjälpa flyktingarna ut ur Belarus

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Flyktingar, främst från Mellanöstern, har fastnat vid gränsen mellan Belarus och Polen. Foto: Ramil Nasibulin/AP Photo

Annons

Den senaste tidens händelser vid gränsen mellan Polen och Belarus illustrerar ett storpolitiskt spel mellan Belarus och EU – och som troligen är orkestrerat av Ryssland.

Att, som Belarus, använda utsatta flyktingar i ett försök att utöva påtryckningar på EU eller som ett led i att splittra unionen är något av det mest cyniska som har setts i den internationella politiken på år och dag. Det visar att Belarus och Ryssland och deras ledare inte värderar människoliv alls.

Annons

Annons

Men händelserna har också en annan sida om man utgår från de utsatta flyktingarnas humanitära situation. Många av dessa människor har lurats att resa till eller via Belarus på falska förutsättningar. De kommer från krig eller annan utsatthet.

Många av dem har insett att EU kommer att bevaka sin yttre gräns mellan Polen och Belarus. När de vill återvända till sina ursprungsländer hindrar belarusisk militär dem. Dessa människor hålls som gisslan i händerna på regimen i Minsk.

EU måste försöka hitta en lösning för att hjälpa de människor som vill, att återvända till sina hemländer.

Flyktingarna är desperata och under tiden i Belarus utnyttjas de hänsynslöst av militären. Många tvingas betala upp till 100 amerikanska dollar till militären för att ladda om en mobiltelefon, balarusisk militär säljer konserver för 50 dollar.

EU gör rätt som är fasta i sitt agerande och visar på det cyniska spelet från Belarus och ytterst Ryssland. Men å andra sidan står EU för en långt mer humanitär och demokratisk människosyn än halv- eller heldiktaturerna i Belarus och Ryssland. EU kan inte och får inte behandla dessa utsatta människor lika illa som Belarus gör.

EU måste försöka hitta en lösning för att hjälpa de människor som vill, att återvända till sina hemländer. EU måste agera innan det blir för sent.

ACSA, Assyrian-Chaldean-syriac association

Özcan Kaldoyo

Olle Wiberg

Jakob Rohyo

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy