Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Det kan inte vara fel att lyssna, lära och bli klokare

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skribenterna anser att den föreslagna hotellbyggnaden är ”för tråkig från våning tre och uppåt”. Illustration: Fojab/Södertälje kommun

Annons

För att en stad ska vara levande och attraktiv krävs utvecklande men också kloka initiativ från både kommunen och privata aktörer. Liberalerna välkomnar och uppmuntrar sådana initiativ och idéer – under förutsättning att de är just kloka.

Nu finns ett förslag som visar ett hotell vid Marenplan. Liberalerna har inget emot hotell som idé, vi vill gärna ha turister och andra besökare till Södertälje och vill att de ska erbjudas bra service. Det vi har synpunkter på i detta fall är byggnadens storlek, innehåll och utförande.

Liberalerna ser det som anmärkningsvärt att förslaget inte förändrats mer med tanke på alla de synpunkter som kommit in under samrådsfasen. Vi ser samrådet som en mycket viktig fas där medborgarinflytande verkligen måste få spela en roll. I detta fall har många medborgare känt sig manade att uttrycka åsikter och Liberalerna fruktar att många av dessa kommer att känna en uppgivenhet och besvikelse över att inte bli ”lyssnade på”. Risken är stor att de kommer att få en lägre tilltro till möjligheterna att påverka, vilket i sin tur kommer att påverka deras framtida engagemang på ett negativt sätt.

Annons

Annons

Vi vill ha ett landmärke med en kvalitet som motsvarar operahuset i Sydney, inte Södertälje sjukhus.

De synpunkter vi vill trycka på kvarstår från samrådsfasen:

• Byggnaden är för hög för denna plats, den tar inte hänsyn till omgivande bebyggelse eller miljö. Vi förordar den idé som ursprungligen presenterades – det vill säga att hotelldelen byggs i tre ”torn” vilket ger möjlighet att behålla 200 rum men i lägre volymer.

• Byggnaden är för tråkig från våning tre och uppåt. Hotelldelen är inte tillräckligt djärv, kreativ och nytänkande. Vi vill ha ett landmärke med en kvalitet som motsvarar operahuset i Sydney, inte Södertälje sjukhus. Byggnaden ska stå här i många, många år och Södertäljeborna ska kunna vara stolta över den.

Varför ska den finaste utsikten i staden vara reserverad för besökare som bara bor här tillfälligt?

• Byggnaden har för ”enögt” fokus på hotellgäster. Varför ska den finaste utsikten i staden vara reserverad för besökare som bara bor här tillfälligt? Vi anser att den fina utsikten ska komma allmänheten till del genom en restaurang, ett kafé, en skybar, spa, pool eller annat högst upp. Det fungerar i Västerås, Stockholm, med flera städer – varför inte i Södertälje?

• Även de nedre våningsplanen bör ha ett innehåll som riktar sig till flertalet kommuninnevånare. Vi förordar bibliotek. Konferensanläggningen är välkommen och vi vill att den genomförs så att den också kan användas som till exempel konserthus.

Annons

Den nedre delen av det föreslagna hotellet vid Maren. Illustration: Fojab/Södertälje kommun

Annons

• Med erfarenheter från Sluss-projektet vill vi också betona riskerna med att bygga ett så högt, tungt och grundläggningsmässigt utmanande hus på en plats där de geotekniska förutsättningarna kan överraska även kunniga experter. Ansvar för eventuella skador, fördyringar, med mera måste tydliggöras från start.

Mark- och landskapsplanering får många positiva omdömen och lämnas utan synpunkter.

Liberalerna har inget emot ett hotell, om det bara anpassas till platsen och får de kvaliteter som Södertäljeborna har rätt att förvänta sig på denna fantastiska plats.

Låt oss lyssna, lära och bli klokare.

Metin Hawsho (L)

gruppledare

Ann Westerberg (L)

ledamot kommunfullmäktige

Samir Saado (L)

ledamot kommunfullmäktige

Sandro Banovac (L)

ledamot kommunfullmäktige

Karin Eklind (L)

ersättare kommunfullmäktige

Victor Zetterman (L)

ersättare kommunfullmäktige

Ida Banovac (L)

ordförande Liberalerna Södertälje

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy