Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Doftöverkänslighet är inget påhitt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Närmare 30 procent av svenskarna besväras av dofter, som parfymer. Foto: Foto Pontus Lundahl/TT

Annons

Vi befinner oss mitt i parfymfria veckan. Ungefär tre miljoner svenskar lever med besvär av dofter och över en halv miljon har sensorisk hyperreaktivitet, även kallat doftöverkänslighet.

Äntligen har restriktionerna släppt och arbetsplatsen blir återigen blivit en kär samlingspunkt för många arbetskollegor. Kanske byts en tidigare hälsning via att snudda varandras armbågar ut emot en varm efterlängtad kram.

Men för en person med doftöverkänslighet kan närheten till en person med starka dofter trigga astma, tryck över bröstet eller illamående och yrsel. Vi behöver både öka våra kunskaper om doftöverkänslighet och arbeta för en medicinsk behandling.

Sensorisk hyperreaktivitet är en medicinsk diagnos men är ingen allergi. Reaktionen sker inte i immunförsvaret utan beror på att nerverna i luftvägarna och ögonen blir retade av stark doft. I dag finns ännu ingen behandling mot doftöverkänslighet. Därför är det extra viktigt att omgivningen har kunskap och vet vad de kan göra för att inte en kollega, vän eller medresenär i kollektivtrafiken ska bli sjuk.

Annons

Annons

I ett parfymerat samhälle som vårt där det finns en rädsla att lukta illa kan det ofta vara besvärligt att vara doftöverkänslig.

Råden från 1177 handlar om att undvika miljöer, produkter och situationer för att minska besvär. Det kan leda till att personer isolerar sig för att slippa bli sjuka.

I ett parfymerat samhälle som vårt där det finns en rädsla att lukta illa kan det ofta vara besvärligt att vara doftöverkänslig. Personer med doftöverkänslighet berättar ofta om en oförståelse från arbetsgivare, kollegor och skolkompisar. Det kan till och med gå så långt att de får frågan om de har psykisk ohälsa.

Men detta är egentligen bara ett uttryck för okunskap om doftöverkänslighet.

Vill du göra livet lättare för de som lever med doftöverkänslighet? Läs gärna på, försök ha förståelse och bidra till att flera arbetsplatser blir parfymfria. Ingen ska bli utstött eller isolerad på grund av alltför starka dofter.

Det här kan du göra:

• välj parfymfria produkter, som parfymfria hygienprodukter och tvättmedel. Astma- och allergiförbundet granskar produkter som är bra ur allergisynpunkt. Leta gärna efter allergivänliga produkter nästa gång du handlar.

• är du arbetsgivare kan du ta fram en policy om parfymfri arbetsplats i samverkan med de anställda eller fackförbund.

Annons

• sätt gärna upp dekaler eller affischer om parfymfritt för att påminna på platser där det behövs.

Fakta från 1177 säger att du vid doftöverkänslighet reagerar på dofter, lukter, rök och produkter som de flesta tål i normal mängd. Det kan till exempel vara parfym i olika former, doftande blommor, rök, rengöringsmedel, tvättmedel och nytryckta tidningar. Även kyla kan utlösa besvär. Hur starka symtomen blir varierar från person till person. Symtomen kan likna de som uppstår vid astma och allergi. Doftöverkänslighet leder inte till försämrad lungkapacitet och ska inte förväxlas med astma, allergi eller KOL.

Sevina Salci

ordförande, Astma- och allergiföreningen Södertälje

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy