Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
De förtroendevalda borde lyssna på Södertäljeborna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De översta våningarna på det planerade Marenhotellet, sett från Kringlan. Illustration: Fojab/Södertälje kommun

Annons

Vem lyssnar samhällsbyggnadskontoret på i frågan om Marenhotellet?” frågar debattören Hasse Holmlöv (LT, 4 november). Svaret är: samhällsbyggnadskontoret ska lyssna på beslutsfattarna i den politiska nämnden. Och politiken ska som direkt eller indirekt folkvalda ha ett stort öra mot marken.

Men tyvärr, av någon outgrundlig anledning, som möjligen går att finna i den sekretessbelagda köpehandlingen mellan kommunen och det kommersiella bolaget Stadsrum, har det så kallade dövörat slagit till i den politiska majoriteten i stadsbyggnadsnämnden.

Trots att, som ledarskribenten Tomas Karlsson, mycket riktigt påpekar i sin artikel ”Marenhotellet – en studie i konsten att döda engagemang” (LT, 4 november), långt över 200 engagerade medborgare faktiskt uttryckt sina synpunkter om den blivande byggnaden.

Annons

Annons

Det är, tillsammans med de cirka 300 synpunkterna som inkommit om hotellet på Torekällberget, rekord i medborgerligt engagemang inom översiktlig tid. Det är i nivå med den gången för knappt 15 år sedan, när Södertäljeborna gick man ur huse och röt till mot Socialdemokraternas Anders Lago och lyckades stoppa planerna på det så kallade London-förslaget, vilket bland annat innebar en kraftig igencementering av Marenvikens innersta vattenspegel.

Ja, just den Marenvik som i liggande förslag ska cementeras igen för att ge plats till den 16 våningar höga hotellbyggnaden.

Vänsterpartiet har under planeringsprocessens gång varit upprepat och konsekvent kritiskt till förslaget om hotellbyggnaden – funktionen, volymen, arkitekturen. Det föreslagna bygget är inte vad Södertäljeborna förtjänar på en av sina skönaste platser i centrala stadskärnan.

Hotellet i mörker. Illustration: Fojab/Södertälje kommun

Det absoluta flertalet av medborgarnas yttrande går på samma linje som Vänsterpartiet. Fast de är många gånger fyndigare. Medborgare C Falk skriver: ” Varför väljer ni sovjetisk förortsestetik?” Medborgare L Anglemar frågar: ”Var är expertisen i Marenprojektet?” Medborgarna C + M Bernhorn menar: ”Inte ens på 60/70-talet byggde vi kommunistgrått i det socialdemokratiska Södertälje”. Medborgare A-M Pettersson ropar: ”Nej, nej och åter nej!” Medborgare C Borneland skriver: ”Vilka har i stället för en stadsarkitekt helhetsansvaret, yrkeskunskapen och kompetensen att fatta beslut kring dessa viktiga frågor? Var finns det estetiska ögat gällande färg, form och utförande?” Medborgare A Bjerketorp utropar: ”Ni måste skoja! Att 2021 planera att bygga en betong-brutalistisk 1970-talslåda till hotell mitt i staden!”

Annons

Annons

Rena vansinnet. Dödsstöten för Södertälje innerstad. Staden förfulas. Rena rama Ceausescu-stilen. Så fortsätter yttrandena från engagerade och i högsta grad bekymrade medborgare som vill värna sin stad, sin miljö och sitt ”heimat”.

Den politiska majoriteten eller för den delen nämnden i övrigt har inte tagit till sig mer än några futtiga finjusteringar

Men, medborgarna har yttrat sig förgäves. Den politiska majoriteten eller för den delen nämnden i övrigt har inte tagit till sig mer än några futtiga finjusteringar i underlaget till gestaltning.

Mitt stalltips är att inte mycket kommer att förändras i de handlingar som inom kort tid läggs på beslutsbordet. Drygt 200 engagerade röster ropade förgäves i samrådet. Det ska kanske ses som en nivåmätare på det demokratiska tillståndet. Eller frågan ska hellre ställas: vad är meningen med samråd och medborgardialoger?

Eva Bjurholm

Vänsterpartiet, ersättare i stadsbyggnadsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy