Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Jobb och goda uppväxtvillkor – vänsterpolitik för framtidstro

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattören tycker att kommunen borde driva arbetsförmedling i egen regi.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Senare i november beslutar kommunfullmäktige i Södertälje om budget och vilken politik som ska föras i kommunen under 2022. Jag som socialnämndspolitiker för Vänsterpartiet tycker att två frågor måste prioriteras: Att kraftigt minska långtidsarbetslösheten och barnfattigdomen.

Vi ska inte ha en kommun med rekordhög långtidsarbetslöshet och utbredd barnfattigdom. Vänsterpartiet har förslag som kan göra skillnad.

Annons

Annons

Arbetsförmedlingen förstörs i grunden av Socialdemokraternas och Centerpartiets politik. Vi kan inte lita på att Arbetsförmedlingen ska klara sitt uppdrag och vara en bra samverkanspart när verksamheten håller på att privatiseras. Privata vinstdrivande företag ges i uppdrag att sköta kärnverksamheten, att hjälpa arbetssökande att hitta ett jobb. Det kommer att bli ett praktfiasko som drabbar de som står längst från arbetsmarknaden. Kommunens socialtjänst som är välfärdens yttersta skyddsnät kommer att få ta hand om de som av vinstskäl inte platsar hos de privata aktörerna.

Kommunen måste ansöka om att få bli en aktör vid sidan av de privata för att kunna driva statligt finansierad arbetsförmedling.

I ljuset att detta behöver socialnämndens arbetsmarknadsenhet en kraftig resursförstärkning och utveckla sin verksamhet. Men det behövs mer. Kommunen måste ansöka om att få bli en aktör vid sidan av de privata för att kunna driva statligt finansierad arbetsförmedling. Eventuellt överskott kan då gå direkt tillbaka in i verksamheten i stället för till vinst i privata fickor.

Barn i familjer som under en längre tid levt på socialbidrag hamnar i fattigdom och får helt andra förutsättningar än sina kamrater. Främsta lösningen är att familjeförsörjarna kommer i arbete genom en bra jobbpolitik. Ett konkret förslag, för att direkt förbättra barnens villkor, är att ge familjer som haft socialbidrag mer än ett år ett extra bidrag på 500 kronor per barn och månad.

Ale Friberg

Vänsterpartiets företrädare i socialnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan