Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Inför valfrihet inom kulturen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skribenterna vill öka medborgarnas möjlighet att själva få välja vilka kulturupplevelser de vill konsumera. Foto: Arkivbild

Annons

De senaste åren har vissa politiskt utvalda kulturinstitutioner fått verka med villkorslösa privilegium i Södertälje. Detta beror på att den styrande majoriteten som sitter i kultur- och fritidsnämnden bestämmer vad kommunen ska lägga sina kulturpengar på.

Dilemmat är att detta inte speglar medborgarnas verkliga behov och önskemål.

Tidningen Fokus listar hur bra det är att leva i Sveriges alla kommuner. Inom kategorin kultur- och fritid 2020, hamnade Södertälje på plats 281 av 290 landets kommuner. Inom kulturen ligger vi lägre i kundnöjdhet bland invånarna jämfört med andra kommuner i regionen, samtidigt som vi har högre kostnader.

Sensmoralen blir därav att trots att vi lägger mer resurser på kultur än andra så får vi en lägre nöjdhet bland kulturens nyttjare. Vi i Moderaterna menar att det ska vara grundläggande att förstå varför man bedriver kulturpolitik och för vems skull man gör det.

Annons

Annons

Om syftet är att kulturen ska vara ett instrument för politisk strävan så kommer utfallet och utformningen se ut på ett sätt – ej tillfredsställande som i dag. Men om syftet är att skapa den mest kvalitativa kulturen utifrån medborgarnas önskemål – så kommer utformningen och utfallet se ut på ett sätt som medborgarna efterfrågar.

Genom att inkludera medborgarna i en större valfrihet kan man undvika idén om att kultur- och fritidskontoret sitter på sina höga hästar och väljer vad dess invånare ska anse är kultur.

Det fria valet skapar stora incitament för kvalitetsförbättringar och olika profileringar.

En kommun som lyckats med denna process är Nacka, i deras system om kundval och checksystem. Syftet med kundvalet är att ge kommuninvånarna direkt inflytande över den service de har rätt till.

Medborgaren får en check av kommunen och väljer därefter anordnare av tjänsten. Självklart kan de byta anordnare om de inte är nöjda med kvaliteten på tjänsterna.

Det fria valet skapar stora incitament för kvalitetsförbättringar och olika profileringar. Mångfalden skapar möjligheter för Södertäljes invånare att hitta en service som passar dem så bra som möjligt samt skapar fler arbetstillfällen för fler kulturutövare.

Detta har påbörjats i många andra kommuner som vill prova på ett komplement till kulturskolan för att bättre tillgodose barnkonventionen där varje barn måste ges förutsättningar för en meningsfull fritid, ges möjlighet att uttrycka sig på vilket sätt vederbörande önskar, samt garanteras rätten att inte bli diskriminerad.

Annons

Då detta inte är något nytt utan redan har testats under många år finns det goda möjligheter för Södertälje att kunna anamma och lokalt anpassa denna strategi för att få till en högre nöjdhet bland våra invånare.

Saad Said (M)

andre vice ordförande, kultur- och fritidsnämnden

Joakim Lindberg (M)

ersättare, kultur- och fritidsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy