Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Polisens lista över utsatta områden visar att mer behöver göras

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattörerna skriver att de vill stärka hela rättskedjan, ”från stärkta polislöner till fler domare”. Foto: Johan Nilsson/TT

Annons

Nyligen presenterade polisen den uppdaterade listan över utsatta områden i Sverige. Sammantaget är det en dyster rapport om 19 särskilt utsatta områden, följt av 14 riskområden och 28 utsatta områden, som förmedlas. Bakom siffrorna finns människor som varje dag drabbas av kriminalitetens och utanförskapets hänsynslösa konsekvenser. Budskapet till politiken är glasklart: Det behöver göras mer för att Sverige ska bli möjligheternas land – för alla.

Hittills i år har 109 skjutningar skett i regionpolisområde Stockholm. 20 av dessa har varit med dödlig utgång. Våldet i utsatta områden är omfattande, påträngande och systemhotande. Att bryta utvecklingen är en av vår tids viktigaste frihetsfrågor. För skattebetalarna är notan för kriminaliteten varje år på mångmiljonbelopp. Varje enskild skjutning där en person skadas kostar skattebetalarna minst 75 miljoner kronor, och under en 20-årsperiod kostar ett kriminellt gäng mer än en halv miljard kronor.

Annons

Annons

Utvecklingen i landets utsatta områden kan antingen vändas eller förvärras. Det beror på om vi sätter in kraftfulla åtgärder redan nu. Liberalernas målsättning är ett Sverige utan utsatta områden senast 2030.

Vi vill stärka skolor i utsatta områden – för att vi vet att klassresan börjar i klassrummet

Att göra Sverige till möjligheternas land för alla handlar om att våga ställa krav och att aldrig ge vika för de kriminella gängen. I den skuggbudget som Liberalerna har lagt på riksdagens bord är vi tydliga med våra prioriteringar: Ett starkt rättsväsende, en kunskapsskola för alla och en politik för att ta människor ut ur utanförskap. För att stärka tryggheten i hela landet lägger vi kraftfulla satsningar på att stärka hela rättskedjan, från stärkta polislöner till fler domare, och en särskild satsning på kommunala trygghetsvakter. Vi vill stärka skolor i utsatta områden – för att vi vet att klassresan börjar i klassrummet.

Men vårt arbete stannar inte där. Vi fortsätter att lägga fram reformförslag för att stärka det förebyggande arbetet mot kriminalitet – inte minst ungdomskriminalitet. Det handlar om att ge socialtjänsten bättre verktyg, och att stärka såväl kompetensen som möjligheterna till samverkan mellan relevanta myndigheter. Ingen enskild aktör kan själv vända utvecklingen – det krävs en gemensam insats där aktörer som kommunen, skolan, polisen och socialtjänsten spelar nyckelroller.

Annons

Det finns ljusglimtar – exempel på kommuner som har lyckats vända trenden. Karlslund i det liberalt styrda Landskrona lämnar i polisens uppdaterade lista den allvarligaste kategorin särskilt utsatt område – och klassas nu som det lindrigare riskområde. Landskrona är ett viktigt exempel på att liberala satsningar på såväl brottsbekämpande som förebyggande arbete gör skillnad – på riktigt. Fler kommuner borde dra lärdom av den liberala Landskronamodellen.

Det krävs politisk handlingskraft för att vända utvecklingen och ta tillbaka kontrollen över våra utsatta områden. Vårt budskap är tydligt: Liberalerna går till val på att göra hela Sverige till möjligheternas land.

Robert Hannah (L)

integrationspolitisk talesperson

Metin Hawsho (L)

gruppledare Södertälje

Ida Banovac

ordförande Liberalerna Södertälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan