Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Nattsvart läge – polisen måste få fatt på mördarna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hittills i år har 40 människor dödats i skjutningar i Sverige, hälften av dem i polisregion Stockholm.

Bild: Arkivbild, Petter Hansson Frank

Annons

Det går nu inte en enda morgon utan att vi kan del av nyheter om att någon är skjuten i benet, i armen eller kallt och skoningslöst avrättad. Människor dödas när de befinner sig ute mitt bland folk, till och mitt på dagen. Det är som självaste fan numer är lös i det svenska samhället. Vanmakt.

En gärningsman skjuter ihjäl en vuxen man på en parkeringsplats här i Södertälje. Mordet är inte uppklarat trots att det till och med finns en något suddig bild på mördaren. Polismakten är mer tandlös än effektiv – så illa är det.

Mycket talar för att Caroline Asplund, mordutredare i polisområde Nord (Järva), dessvärre har rätt när hon säger till Dagens Nyheter ”vi klarar inte av det”, och vidare ”Utredningarna är sjukt svåra redan som det är, och vi har inte ens de verktyg vi behöver för att göra det så effektivt som möjligt”. Kan det uttrycks mer nattsvart?

Annons

Annons

De här skoningslösa unga männen har samtliga vuxit upp i gatlyktornas sken.

Polisen har samtidigt varit framgångsrik på andra sätt, här i Stockholmsområdet är 250 gängkriminella häktade just nu. Vilket i sin tur innebär att fler yngre och ännu mer halsstarriga förmågor tar över i de vida våldsluckor som uppstår. För polismyndigheten är ”inne i fas som vi aldrig varit i tidigare”, enligt vad Robert Karlsson, biträdande regionpolischef Stockholm, säger till Aftonbladet. Påfyllningen av nya unga är, enligt Karlsson, ”förfärligt stor”.

De här skoningslösa unga männen har samtliga vuxit upp i gatlyktornas sken. De har fått sina skruvade idéer och missuppfattningar, från andra unga i samma utsatta position. Få vuxna i deras liv, en socialtjänst som sällan har något vettigt att komma med, skolor som man lämnat i bitterhet och stor besvikelse.

Vi hör att familjerna de är sprungna från har det problematiskt, men detta är bara delvis korrekt för de gängkriminellas framfart bländar fullständigt de här unga vilsna pojkarna. Guldkedjor, rolexklocka, framgångsrika hos det motsatta könet, pengar i överflöd, maktberusning – ett destruktivt manligt våldsbeteende tar helt och hållet överhanden.

Annons

Mot den absurda lyxtillvaro som gängen erbjuder är det svårt att konkurrera om framtidstro och hopp.

Hör också om frånvarande pappor men det stämmer i många fall inte helt. Föräldrarna, båda, har ofta verkligen försökt men mot den absurda lyxtillvaro som gängen erbjuder är det svårt att konkurrera om framtidstro och hopp.

Annons

De unga gängkriminella har fått frodas i samhällets oförmåga att kunna bromsa. Och nu rullar vendettorna in i vår vardag. Enskilda och grupper drabbar samman i ett ändlöst och ständigt uppskruvat tempo, vem som helst kan faktiskt råka bli skjuten om man råkar vara på fel plats.

Den här destruktiva dynamiken hos de kriminella kan de själva inte sätta stopp för. Och vi vet att de kriminella själva innerst inne vet hur landet egentligen ligger, vad moralen bygger sina stenar på och att det de gör är fullkomligt fel. Men i sin villfarelse kan de inte själva styra. De fortsätter att droga samtidigt som våldet har fått en egen dynamik som kräver hämnd, hämnd, hämnd.

Anders Hammarlind

fri debattör

Annons

Annons

Till toppen av sidan