Annons

Annons

Annons

Hotell på Torekällberget

Debatt
Varför ett hotell just på Torekällberget?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det tidigare förslaget på hotell på Torekällberget har fått tummen ned. Illustration: Kjellander Sjöberg

Annons

Kommunen äger Torekällbergets friluftsmuseum. En gång i tiden skänkt av Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje. Museet har cirka 100 000 besökare årligen och kommunen vill att såväl besökare som intäkter ska öka.

De ansvariga tjänstepersonerna för museet är oroliga för att hotellet leder till motsatsen. I ett PM till yttrandet står ”Ur kulturmiljöhänsyn föreslås att planförslaget avstyrks”. Varför vill då den politiska majoriteten ändå ha ett hotell?

Efter att värdshuset brann ner har en företagare köpt tomten. Han vill bygga ett hotell i fyra våningar. För detta krävs en ny detaljplan som har presenterats. Över 300 synpunkter på förslaget har lämnats, varav de allra flesta är kritiska.

Annons

Hotellet innehåller en restaurang. Värdshuset attraherade inte särskilt många besökare till museet. Likaså kunde inte värdshuset dra nytta av museets besökare. När museet hade högsäsong under sommaren valde värdshuset att hålla stängt på grund av dålig lönsamhet.

Annons

Någon ömsesidig nytta har således inte funnits. Varför skulle då ett hotell dra besökare till museet?

Dessutom hamnar hotellet utanför staketet och cirka 300 meter från den nya entrén. Besökarna till museet är oftast barnfamiljer och skolklasser som snarare har behov av ett matsäcksrum. Majoriteten kommer från Södertälje och närliggande kommuner och har inget behov av hotellrum.

Ett högt hotell passar inte i den småskaliga miljö som ska visa hur Södertälje såg ut på 1800-talet. Hotellet motverkar därmed museets syfte.

Redan i dag råder det brist på parkeringsplatser vid Torekällberget under många dagar. Kommunen vill öka besökarna till museet. Samtidigt ska hotellets gäster parkera någonstans. Det går inte ihop. Det är inte så att hotellets gäster bara står där under natten som samhällsbyggnadskontoret hävdar.

Ett hotell av i dag är en konferensanläggning och konferenser pågår även dagtid – vardag som helgdag.

Den främsta kritiken handlar om att den kulturhistoriska miljön och stadsbilden hotas. Kvarnens dominerande plats i stadsbilden kommer att försvinna. Ett högt hotell passar inte i den småskaliga miljö som ska visa hur Södertälje såg ut på 1800-talet. Hotellet motverkar därmed museets syfte.

Länsstyrelsen skriver att hotellet inte ens lever upp till de gestaltningsprinciper som kommunen själva angivit för hotellförslaget för att värna kulturmiljön och att ”kommunen bör överväga om den föreslagna byggnaden och placering är lämplig i den museala miljön”.

Annons

Annons

Stadsbyggnadsnämnden har på grund av alla kritiska synpunkter beslutat att bland annat rita om hotellet och minska det med en våning. Våra föreningar – Föreningen Vårda Södertälje och Kulturhistoriska föreningen – tror inte att det hjälper för att avhjälpa den allvarliga kritik som framförts.

Skulle kommunen vilja återköpa värdshustomten ska det göras innan en plan för ett hotell är antagen.

Det var ett misstag att kommunen en gång sålde värdshustomten. När kommunen ägde värdshuset kunde man påverka service och öppettider via hyresavtalet så att det gynnade museet. Skulle kommunen vilja återköpa värdshustomten ska det göras innan en plan för ett hotell är antagen. En antagen plan för ett hotell flerdubblar värdet för den nya ägaren och ett framtida återköp försvåras.

Den nya ägaren har rätt att återuppföra en restaurang och/eller en kaffestuga på tomten. Det skulle många Södertäljebor uppskatta. Kommunen äger museet och vill öka antalet besökare. Museet anser att ett hotell försvårar detta då antalet parkeringsplatser inte räcker till och att kulturmiljön förvanskas. Södertäljeborna vill inte heller ha ett hotell på platsen att döma av de rekordmånga kritiska synpunkterna. Varför fortsätter då politikerna att driva en planprocess för ett hotell?

Åke Norrman

ordförande, Föreningen Vårda Södertälje

Pia Lillieborg

ordförande, Kulturhistoriska föreningen i Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan