Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Kärnkraften är en stabil energikälla

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kärnkraftsverket i Simpevarp utanför Oskarshamn. Foto: TT

Annons

Elpriserna skjuter i höjden. När en kall, vindstilla och solfattig vinter närmar sig går vi mot en rekorddyr importerad el. Det är en följd av en usel energipolitik. Stängningen av Barsebäck och reaktorer i Ringhals gör att vi inte kan förse södra Sverige, inklusive Stockholmsområdet, med el till en rimlig kostnad. När det inte blåser måste vi köra det oljeeldade kraftverket i Karlshamn även sommartid.

En orsak till energikaoset är en följd av att Sverige är med i EU och därmed ingår i en gemensam energimarknad. När tyskarna fick panik och avvecklade kärnkraften blev de ännu mer beroende av kol- och naturgas, vilket har fått energipriserna att stiga kraftigt i Europa och inte minst i Sverige. Tysklands beroende av rysk naturgas påverkar också oss, särskilt om Vladimir Putin fortsätter att dra åt kranarna eller höjer priserna.

Annons

Annons

Framför allt är det vår livsmiljö som drabbas när utsläppen från kol, olja och naturgaseldning ökar. Åtta miljoner människor, varav tusentals barn, dör årligen i förtid av sådana utsläpp. Däremot dör inga av kärnkraftsdrift. Tsunamin i Fukushima ödelade en hel stad och tog många människoliv men inte på grund av att kärnkraftverket skadades. Det skrämde ändå vettet ur Angela Merkel. Hon stängde all kärnkraft i Tyskland utan att ha något gott alternativ vare sig miljövänligt eller produktionsdugligt. Vårt grannland Danmark, som bidrog till Barsebäcks stängning, får 80 procent av sin energiproduktion från kol, olja och gas.

Vad Sverige behöver är en stabil energibas i form av kärnkraft som inte är beroende av nyckfullt väder och som dessutom är fossilfri.

Utsläppen därifrån drabbar Sverige eftersom det oftast blåser sydvästliga vindar. Sverige har ett överskott i energiproduktionen men problemet är att överskottet inträffar när det blåser som mest och inte när vi behöver energin.

Nedmonteringen av kärnkraften som en stabil energibas äventyrar effektbalansen och kan vid vissa tidpunkter slå ut såväl industrier som hushållens energiförsörjning. När detta inträffar på vinterhalvåret kan det bli kallt inomhus.

Annons

Nej, vad Sverige behöver är en stabil energibas i form av kärnkraft som inte är beroende av nyckfullt väder och som dessutom är fossilfri. Motståndarna mot kärnkraft hävdar att den inte är lönsam. Då kan man fråga sig om en säker energiproduktion utan fossila utsläpp och som sparar människoliv inte är viktigare.

Annons

Staten borde subventionera kärnkraften i stället för att beskatta den. Tyvärr försöker vissa politiker skrämmas med faran att lagra kärnkraftsavfallet. Den faran finns bara om Miljöpartiet fortsätter att blockera ett regeringsbeslut om att lagra avfallet i Forsmark. Det är en säker lagring enligt statens expertmyndigheter. Dessutom kommer nästa generations kärnkraft att kunna använda avfallet för sin produktion och därmed skapa mer behövlig energi.

Med en utbyggd kärnkraft kan Sverige inte bara förse sig självt med el utan också exportera el till andra länder i Europa, som då kan minska sina utsläpp.

Ulf Sarlén

Annons

Annons

Till toppen av sidan