Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Jag önskar en lokal föreläsning om psykisk ohälsa

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lotta Halvardsson Ekdahl. Foto: Karolina Önnebro

Annons

I onsdags höll Södertäljetjejen Lotta Halvardsson Ekdahl en föreläsning om psykisk ohälsa – i Gnesta.

Då jag läste och hörde om detta, kände jag att detta är något som jag skulle vilja få ta del av här i stan. Jag vill vädja till Södertälje kommun och Södertäljeborna att även vi bjuder in Lotta till en föreläsning.

Lotta Halvardsson Ekdahl har jobbat inom missbruksvården, som kurator, varit utbildningsansvarig på Suicide zero, varit nattpersonal hos Minds självmordslinje samt drivit ett eget företag med fokus på att utbilda inom psykisk ohälsa och hur man förebygger självmord.

Annons

Annons

Jag har själv varit med om, ungdomar som har sökt psykakut, men sedan inte fått chansen till vidare utredning. Jag har även bevittnat hur man ”skrivit ut” patienter för tidigt och skickat ut dem i samhället igen, utan någon som helst åtgärd. Vilket är en katastrof många gånger. Vi måste få stöd, riktlinjer och info, om hur vi ska kunna hjälpa, och hur vi ska kunna se då någon mår dåligt.

Min åsikt är att det måste finnas bättre hjälp att få – som förälder, anhörig eller egen person. Vi har absolut inte en fungerande vård, då det handlar om psykisk ohälsa.

Jag lever själv som multisjuk, utslängd från Försäkringskassan och har med åren fått utstå mycket från min omgivning och hela samhället egentligen. Alla mina motgångar, samt stress och press, har gett mig en väldigt svår utmattningssyndrom. Jag kan nu, i och med min egna psykiska ohälsa, bara vädja om att se till att det finns verktyg för alla de som söker hjälp.

Tänk på våra barn, ungdomar och även våra vuxna. Vi måste fånga upp dem, se dem, guida dem, stötta dem och se till att de får rätt hjälp. Hur ser vi varningstecken, hur agerar vi om någon mår dåligt? Med kunskap kommer trygghet.

Jag vädjar till Södertälje kommun, bjud in Lotta Halvardsson Ekdahl att föreläsa här i Södertälje. Lotta sprider kunskap, vi behöver få kunskap.

Lena Berge

en engagerad medmänniska

Annons

Annons

Till toppen av sidan