Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Så kan Södertälje bli bättre på organdonationer

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Armbanden säger ”Hjärta och ”Mer organdonation”.

Bild: Linnea Hellgren, Arkivbild

Annons

Sverige är bra på transplantationer. När organ kan räddas från en avliden person vet vi precis hur vi ska omhänderta dem, och hur vi ska vårda de patienter som får sitt liv räddat.

Men själva donationerna? Där ligger Sverige under genomsnittet i Europa. I Spanien har man nära 50 donatorer per miljon invånare, medan Sverige inte ens har 20.

Många tror att det är donationsregistret det är fel på. Men det stämmer inte. Spanien och Sverige har samma system – det som kallas ”förmodat samtycke”. Om man inte har angett något annat, förutsätts alltså samtycke till organdonation. Anhöriga har visserligen rätt att uttolka den avlidnes vilja, men systemet är alltså redan ”donationspositivt”.

Annons

Detta överraskar många. Donationsprocessen omgärdas av myter och okunskap – en okunskap som tyvärr sträcker sig hela vägen in dit där allt avgörs, nämligen till landets nittio intensivvårdskliniker.

Annons

Den nyaste statistiken för Stockholm och Gotland, som även omfattar Södertälje sjukhus, visar att denna sjukvårdsregion som helhet står sig bra. Antalet donatorer var landets högsta ställt i relation till folkmängd – faktiskt det högsta på fem år. Det är en imponerande bedrift under en pandemi. Men det finns fortfarande utrymme för förbättringar.

Denna fråga går att lösa utan miljardsatsningar, utan kampanjer.

Så vad göra för att inte missa några möjliga donatorer? Tre saker:

• Se till att varje intensivvårdsavdelning har en donationsansvarig. En sådan saknas i dag på mer än hälften av alla kliniker.

• Se till att förbättra lagarna så att det blir tydligare hur den organbevarande behandlingen får gå till. Ett sådant förslag presenterades bara härom veckan av regeringen, efter många års förseningar.

• Se över donationsmetoderna så att inte bara personer döda i total hjärninfarkt, det vi kallar hjärndöd, kan donera. Med rätt förberedelser kan även personer som har dött av hjärtstopp ibland bli donatorer. Så skedde i sex fall under 2020 i den här sjukvårdsregionen.

Det fantastiska är att denna fråga går att lösa utan miljardsatsningar, utan kampanjer. Om landets intensivvårdskliniker bestämde sig skulle de mycket snart kunna rädda fler organ.

Annons

Och det behövs. En människa i veckan dör i Sverige i väntan på organ som aldrig kommer. Det skulle inte behöva vara så – inte i Södertälje, och ingen annanstans i Sverige heller.

Lisa Kirsebom

vetenskapsjournalist, författare till reportageboken ”Ur döden liv”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy