Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Pandemin är inte över – min vaccinerade pappa fick covid

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Personal på Södertälje sjukhus intensivvårdar en covidpatient.

Bild: TT

Annons

Södertälje är fortsatt under hög press från covid-19. En som ligger där är min pappa. Han kommer att flyttas för att göra plats för andra. Sjukhusen hjälps åt att ge plats och kapacitet för att klara av vården av våra älskade.

Hur hamnade han på covidavdelning då? Tog han inte vaccinet, jo det gjorde han efter en hel del pyssel med att skaffa mobiltelefon och bank-id. Som han klarat sig utan innan. Men som pensionär var han tvungen att lära sig.

Jag har många tankar kring hur hanteringen av riskgrupp och vaccinering har skötts men det är inte syftet med mitt inlägg nu. Pappa var en av åtta som hamnade på sjukhus efter en bussresa med PRO på 40 personer. Någon som satte sig på bussen var smittad och via kontakter mellan bussresenärerna finns en person som troligen är smittokällan.

Annons

Varför åkte hen som var sjuk med kan man säkert fråga sig. Det beror på att hens symptom inte alls var allvarliga. Dessutom hörde personen av sig till vården och fick svaret att det troligtvis är allergi. Att vården själva sätter sig i en sån situation genom att inte ta reda på fakta är väldigt olyckligt. Men jag vill inte heller slå mot dem som jobbar inom sjukvården. Jag hoppas att hen anmäler vad som har hänt och inte känner skuld själv.

Annons

Media kör många klipp på att nu vänder det, nu öppnar allt, nu kan vi umgås. Jag vill mana till fortsatt försiktighet

Jag vill att varje äldre person vet att de fortfarande riskerar allvarlig sjukdom under fel förutsättningar. Att åka på bussresa nu, även om ni längtar efter det, hoppas jag att ni låter bli. Media kör många klipp på att nu vänder det, nu öppnar allt, nu kan vi umgås. Jag vill mana till fortsatt försiktighet.

Jag vill att äldre tänker till en och fler gånger innan ni träffas trångt inomhus eller i andra slutna volymer som bussar och tåg.

Jag vill att yngre och medelålders håller sig ifrån att åka utomlands för att inte nya varianter av den här smittan ska utvecklas och spridas.

Jag vill att alla vet att covid-19 fortfarande är en allvarlig sjukdom som slår olika hårt och att det inte är någons fel men att man behöver känna till att risk finns kvar även efter vaccinering.

Jag vill också att så många som kan vaccinerar er för att undvika den allvarligaste sjukdomen.

Vi är fortfarande i en pandemi och i Södertälje är sjukhuset så belastat att sjuka flyttas till andra sjukhus. Alltså behöver vi hjälpas åt att minska smittan så gott vi kan på de sätt som går.

Göra val utifrån vad vi vet om riskerna. Riskerna minskar ju fler som vaccinerar sig och stannar hemma vid symptom. Den minskar också när vi undviker att träffa många nya människor via resor och sammankomster inomhus. Ta hand om er.

Anna Kraft

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy