Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Samhället ska ställa om – inte enbart bilägarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Laddningsmöjligheter kommer att behövas för olika slags fordon – inte bara bilar, skriver insändarskribenten.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Med anledning av artikeln om Telge Bostäders enda, icke fungerande laddstolpe finns det att reflektera över. Om vi översätter bil till frihet och mobilitet, samt laddstolpe till energi och sedan tittar utifrån hela samhället syns det ganska tydligt att det inte fungerar att tukta in alla invånares livssituationer och önskemål i ett system som är anpassat för bilar.

Annons

Omställningen vi gör nu handlar om att alla ska med. Vi har nu möjligheten att bygga system som inkluderar alla. Där även barn och ungdomars behov av frihet/mobilitet och energi kan inkluderas. Med laddlösningar och betalningssystem som är anpassat till deras socioekonomiska förutsättningar och där de vistas. Samma sak gäller pensionärer som med dagens utveckling kan vara mobila långt efter att de slutar köra bil.

Annons

Vi behöver bygga en hel mångfald av lösningar för alla invånare. Allt från el-skateboards och el-shoppingvagnar via el-cyklar till el-bilar.

Det system vi skapar nu behöver bli dynamiskt och föränderligt, likt en blomsterrabatt. Med en mångfald av olika blommor beroende på livssituationer, ålder och intressen. Precis som i en vanlig trädgård, där trädgårdsmästaren arbetar för att optimera det man vill ha, tuktar det som tar för mycket plats och bekämpar det man inte vill ha, bör det vara kommunens uppdrag att skapa förutsättningarna för olika typer av rörelsefrihet genom tillgång till laddpunkter.

I en rabatt med bra jordmån kommer vissa växter att självså. Låt oss se dessa blommor som invånare, föreningar och företags egna initiativ. Medan andra blommor behöver planteras, vissa varje år. Låt oss se det som att utjämna orättvisor och skapa förutsättningar för alla. Andra är perenner och utgör stommen. Vilket vi kan se som dagens bilägare och deras behov.

Infrastrukturen som behöver byggas består enkelt av trygghet, tillgänglighet och jämlikhet med hög tillit. Eftersom laddpunkter behövs i hela samhället blir det naturligt att Telge nät får uppdraget – med konkreta mål som att årligen skapa minst tusen laddpunkter.

Annons

Eftersom hela världen arbetar med att ställa om kommer det bli brister i leveranser. Inköp och lagerhållning kommer bli lika avgörande som montering, effekttillförsel och betalsystem. Därför behöver Telge nät bli motorn i omställningen.

H.T.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy