Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sluta sprida smittan, Södertäljebor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattören tycker att alltför få Södertäljebor har fått sitt stick i armen med covidvaccin.

Bild: TT

Annons

Nästan 83 procent av Sveriges befolkning är nu vaccinerad mot covid-19 (minst en spruta) och restriktioner hävs. Färre dör eller drabbas av svår sjukdom och behovet av intensivvård på sjukhus i vår region minskar. Sverige har dock varit hårdare drabbat än våra nordiska grannländer.

Men här i Södertälje är sorgligt nog knappt 66 procent vaccinerade med en dos. 34 procent av oss saknar skydd, har inte vaccinerats och utgör potentiella smittspridare. Nästan sämst i landet.

Annons

Annons

Sveriges lagstiftning har tyvärr en väldigt generös syn på den som vägrar vaccinera sig. Trots allt behövs väldigt lite för att epidemin ska ta ny fart. Antalet döda i denna farsot står i direkt proportion till antalet vaccinerade.

Ändå läser man hur unga, utlandsfödda och så kallade antivaxxare leker med elden (döden) genom att inte vaccinera sig med det ena argumentet sämre än det andra. Ålder, ursprung och trosuppfattning (läs antroposofi) är de i dag vanligaste orsakerna till att vägra vaccinera sig. Ändå kräver samma personer sannolikt vård när coviddöden knackar på dörren.

Samtidigt, och det är värst, så sprids smitta och död mest bland ovaccinerade.

Några länder kräver föredömligt i dag vaccinering och intyg för publika evenemang, inresa till landet och för arbete med många kontakter, exempelvis sjukvårdspersonal, kollektivtrafik eller äldreomsorg.

Det måste få konsekvenser att vägra vaccinera sig även i Södertälje.

I Sverige råder dock nästan total valfrihet och frivillighet att vaccinera sig, även i så kallade riskyrken. Fel, tycker jag. Det måste få konsekvenser att vägra vaccinera sig även i Södertälje. Det är sannolikt det enda rimliga sättet att uppnå tillräcklig immunitet mot denna sjukdom. Även yngre bör vaccineras då smittan kan överleva i dessa grupper, och det är bra att Folkhälsomyndigheten öppnat för att erbjuda vaccin till barn över 12 år efter höstlovet. Fördelarna väger tyngre än eventuella risker

Annons

Annons

Därför måste varje person som i dag inte vaccinerat sig göra detta. Vaccin finns åt alla. Du gör det för din egen skull, men framför allt för dina medmänniskor.

Södertälje är nästan sämst i landet. Skärpning!

Staffan Norberg (V)

ledamot i regionfullmäktige och regionstyrelse, Region Stockholm

Annons

Annons

Till toppen av sidan