Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Debatt: Södertälje behöver något nytt – Moderaterna är redo för maktskifte

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattören vill bryta det socialdemokratiska maktinnehavet i Södertälje. Foto: Arkivbild

Annons

Det är nu mindre än ett år kvar till valet 2022 och det är dags att utvärdera hur det egentligen blev och dags att blicka framåt. När Moderaterna efter förra valet presenterade sin första skuggbudget gick den under namnet ”Ett hoppfullt Södertälje”. Det grundar sig i att vi moderater har en stor tro på vår kommun och dess potential. Södertäljes förutsättningar som industrin, infrastrukturen, tillgången till vattnet, landsbygden och föreningslivet är sådant som andra kommuner hade slagits med näbbar och klor för. Då tycker man att Södertälje borde ligga i topp i Sverige på de flesta områdena.

Verkligheten är tyvärr inte sådan. En lång historia av socialdemokratiskt styre har lett till miljardskulder, länets högsta arbetslöshet, utbredd segregation, integrationsbrist och otrygghet. Även om vissa områden gått åt rätt håll och att Socialdemokraterna tagit något slags rekord lokalt i att ta åt sig äran för att rätta till problem de själva har ställt till med så är vi långt ifrån där vi borde vara.

Annons

Annons

Vi behöver dra i handbromsen gällande den skenande byggtakten där var och vartannat projekt kommunen sköter spränger sin budget.

Moderaterna har sedan valet lanserat flera reformområden som är viktiga för att Södertälje ska bli den kommun den har potential att bli. En stor del av detta är att fler Södertäljebor behöver komma i arbete och bidra till vår gemensamma välfärd.

Vi menar också att vi behöver dra i handbromsen gällande den skenande byggtakten där var och vartannat projekt kommunen sköter spränger sin budget. När vi bygger för de kommande hundra åren måste det vara viktigare att bygga smart och rätt än snabbt och slarvigt.

Alla Södertäljebor ska kunna känna sig trygga, oavsett om ens barn är i skolan eller man går hem på kvällen.

När man frågar Södertäljeborna uppger en stor andel både i skolan och på våra gator och torg att de känner sig otrygga. Det ska vi aldrig acceptera. Moderaterna har ledartröjan på nationell nivå för att ändra lagstiftningen och skapa ordning och reda. I Södertälje har vi har även föreslagit en rad åtgärder för att öka tryggheten, bland annat fler övervakningskameror och att anställa kommunala ordningsvakter. Alla Södertäljebor ska kunna känna sig trygga, oavsett om ens barn är i skolan eller man går hem på kvällen.

Annons

Efter förra valet bildades i Södertälje en majoritet med S, MP, KD och C – de själva kallar sig ”De stabila”. När nu tre av fyra år av mandatperioden gått kan vi summera att det stabila är att utvecklingen stannat av och ligger kvar på samma nivåer som före valet.

Nöjdheten inom stadsbyggnad ligger fortsatt lågt. Vi hamnar lägre och lägre inom näringslivets rankning av kommunen och arbetslösheten har återigen vänt åt fel håll.

Vi kommer om ett år be om ert förtroende för att införa något annat än detta. Ett nytt ledarskap i Södertälje. Vi kommer fram till dess fortsätta utveckla vår politik för att vända utvecklingen.

Södertälje förtjänar bättre än så här. Vi är beredda att axla ansvaret.

Alexander Rosenberg (M)

oppositionsråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan