Annons

Annons

Annons

Nykvarn

Debatt
Debatt: Församlingens budskap är alltid kärlek

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Turinge kyrka.

Bild: Mathias Jonsson

Annons

Som kyrkoherde lägger jag mig inte i kyrkovalet. Jag låter den demokratiska processen ha sin gång, ser till att valnämnden har resurser för att göra sitt arbete. Sedan följer en tid när jag som kyrkoherde ska ingå som ledamot i ett nytt kyrkoråd, med ett gott samarbete och en länk mellan förtroendevalda och medarbetare.

Men när det riktas oegentligheter mot min församling, där det sprids villfarelser av vad vi är för kyrka, kan jag inte låta bli att bemöta kritiken.

Annons

I Turinge-Taxinge församling förekommer inget flum. Den kristna identiteten tar sitt uttryck i minst varje söndags varma gemenskap i någon av våra kyrkor där människor, trots pandemi, vill möta Kristus i det egna livet och ta del av både bibelns ord, sången och gemenskapen. Att samtala om kristendomen och mer och mer dyka in i det egna andliga livet är en daglig självklarhet. Ni som delar en kort stund i Nykvarnskyrkan i samband med lunchbönen tisdag–fredag, vet att det är Kristus som är Guds son, och ingen annan.

Annons

Hos oss och i andra församlingar samlas ungdomar och unga vuxna och talar om livets stora frågor om det så handlar om kärlek eller identitet.

Vi lever i en värld och i ett samhälle där ungdomar och unga vuxna brottas med frågor om allt mellan himmel och jord. Vi tar människors liv på allvar oavsett vad frågorna handlar om? Vilka livsfrågor ska vi förbjuda? Får vi till exempel låta människor diskutera hur det är att leva som anhörig till någon som tagit livet av sig? Eller dela sorgen över en förlorad livskamrat? Vad är skillnaden när frågorna handlar om livet?

Människor får hjälp oavsett bakgrund och tro. Vi hjälper – inte för att de är kristna utan för att vi är det.

Kyrkan ställer sig på den svage och utsattes sida när det behövs. Vi vill vara en röst åt den som inte kan tala och kämpa för rätt och riktigt. Ibland är vi högljudda men oftast verkar vi i det tysta. Vi skapar förändring, för den enskilda och grupper. Människor får hjälp oavsett bakgrund och tro. Vi hjälper – inte för att de är kristna utan för att vi är det.

Annons

Jag vill fortsätta bygga en församling i Nykvarn och i Södertälje kontrakt som kan fortsätta sätta människor och Jesus i centrum och att med rak rygg gå in i framtiden. Inte med rädsla backa in i något som var i en tid som vi lämnat bakom oss. Nu är det nya utmaningar, och de vill vi möta med kraft.

Ja, Svenska kyrkan är rödaste av röd – men inte politiskt – enbart av kärlek.

Patrik Ingemansson

kyrkoherde i Turinge-Taxinge församling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan