Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Kristendomen har lagt grunden till vårt Sverige

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ansgarskorset på Birka. Det är nästan 1 200 år sedan Sverige kristnades. Foto: TT

Annons

Dagens debatt om kyrkovalets betydelse, och de politiska partiernas roll i valet, saknar substans. I verkligheten har kristendomen och Svenska kyrkan lagt grunden till vårt nuvarande samhälle och politiska verksamhet. För tusen år sedan kunde Ansgar och en handfull av hans missionärer åstadkomma det stora arméer i Ryssland, Irland och England inte förmått, att besegra vikingarnas mäktiga krigshärar.

Annons

Annons

Kristendomens erövring av Sverige skedde utan svärd och blodsutgjutelse. Vapnet var det kristna budskapet om medmänsklighet, fred och försoning. På 850-talet kom Ansgar till Birka och mötte Svearnas kung Olof, och fick då tillstånd att där inrätta vad som i praktiken kom att bli föregångaren till Svenska kyrkans lokala församlingar. Under 900-talet spreds kristendomen gradvis över landet. I mitten av 1000-talet var i stort sett hela Sverige omvänt till den kristna tron. Då var vikingatiden över.

De kristna församlingarna, och de nybildade klostren, förenade redan från början den andliga förkunnelsen med praktisk verksamhet som vård av sjuka, odla medicinalväxter, samt lärde folk att läsa och skriva. Kyrkan var även starkt pådrivande vid avskaffandet av träldomen (slaveriet) som pågått under flera århundraden i Sverige.

Kristendomen skapade förutsättningar för vår nuvarande politiska och myndighetsbaserade verksamhet. De lade grunden till nutidens sjukvård, apotek, skolundervisning och övrig samhällsstruktur.

Som vårt samhälle utvecklats under senare tid, med allt mera våld på gator, torg och hemmiljö, framstår Svenska kyrkans verksamhet nu som viktigare än någonsin. Att de politiska partierna deltar i kyrkas verksamhet, kan förhoppningsvis medföra att de politiska besluten får ett mera humant och för den enskilde tryggare innehåll.

Annons

Det är därför extra viktigt att vi alla går och röstar i kyrkovalet nu på söndag. Rösta på de kandidater som du tror strävar mot ett bättre samhälle för oss alla.

Bernt Lindqvist

Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan