Annons

Annons

Annons

Debatt
Insändare: Jesus har svaren på mänsklighetens frågor

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jesus på korset. Foto: Foto. Hasse Holmberg/TT

Annons

På söndag – eller tidigare om man vill förtidsrösta på pastorsexpeditionen – är det möjlighet att välja. Det är alltså kyrkoval. Den intresserade kan ställa frågan: Vad skiljer detta val från de allmänna valen?

Först är att säga att det enbart berör medlemmar i Svenska kyrkan. Sedan kan det finnas anledning att tänka till över vad valet handlar om. Ordet ”kyrka” grekiska kyriakon, kan ge vägledning. Ordet betyder ”det som tillhör Herren”.

Det handlar alltså primärt om något annat än de allmänna valen. Det kyrkliga valet har sin utgångspunkt i den kristna trons herre som är Jesus Kristus. Så vad vill han nu med oss människor? Jo, att vi kommer i gemenskap med honom.

Jesus har svar på de för mänskligheten absolut viktigaste frågorna. De som ställer oss alla jämlika. Frågorna om vilka vi är och vart vi är på väg. Målet för kyrkan är inte ett jordiskt paradis som vi alla får jobba för, aldrig uppnå och lämnar i döden. Kyrkans mål är att här i tiden samla människor för en evig gemenskap i det himmelska riket. Detta är Jesus mycket tydlig med. Han säger att den som har Sonen han har livet men den som inte har Sonen han har inte livet. Det får vi av nåd, gratis, ta emot här i tiden, med det underbara löftet att den som tror på Jesus har evigt liv.

Annons

Annons

Att frimodigt stå för detta glada budskap är varje kyrkas primära uppgift. Utan att vara tydlig med detta förlorar en kyrka sin identitet som en kristen gemenskap. Det handlar om att som kyrka vara i gemenskap med de som först kom att kallas kristna. Med dessa trons föredömen som gav sina liv för sin bekännelse och sin kristna övertygelse.

För oss i dag som för de första kristna, gäller att vara trogna Jesus i ord och i handling. Ingen större kärleksgärning finns än att bidra till att en medmänniska lär känna Jesus och så får syndernas förlåtelse och glädjen över ett evigt liv.

Gud vill att samhället och politiken ser till medborgarnas bästa och inte minst till de som har svårt att göra sin röst hörd.

Samhället och kyrkan har på så sätt olika primära uppgifter. Gud vill att samhället och politiken ser till medborgarnas bästa och inte minst till de som har svårt att göra sin röst hörd.

Även kyrkan får här sin uppgift men primärt har kyrkan uppdraget att göra Jesus känd, trodd, efterföljd och älskad. Människor som vet sig vara älskade av Gud får även kraft att vara goda samhällsmedborgare.

När det nu vankas kyrkoval kanske dessa tankar kan vara till nytta för den som ska välja nomineringsgrupp. Själv har jag valt att lägga min röst på Posk – det förutom ”frimodig kyrka” partipolitiskt obundna alternativet i kyrkovalet.

Stellan Bengtsson

präst och tidigare komminister i Södertälje församling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan