Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: I den starka folkkyrkan finns plats för alla

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattörerna skriver att ”vi tror på en kyrka där allas lika värde och rätt är en okränkbar princip och där alla är välkomna”. Foto: Hasse Holmberg/TT

Annons

I år firar demokratin i Sverige hundra år. Det uppmärksammas på många olika sätt runt om i landet, men att det i år faktiskt finns möjlighet att rösta i ett val – det kanske bästa sättet att hylla demokratin – är det lite tyst om.

Det tycker vi socialdemokrater är synd. För genom att rösta i kyrkovalet kan du genom en liten handling göra en stor insats för demokratin och för vilken kyrka du vill ha.

Socialdemokratin är en viktig kraft för att fortsätta att utveckla Svenska kyrkan. Vi ser och värnar kyrkans viktiga roll i samhället och vill lyfta alla de viktiga sociala insatser som kyrkan gör och borde fortsätta göra. Kyrkan ska finnas för alla och därför vill vi att alla aktiviteter som riktas till barn och unga ska vara avgiftsfria.

Annons

Det är även viktigt att kyrkan, som är en stor arbetsgivare med över 20 000 anställda, har schysta arbetsvillkor för alla som arbetar där.

Annons

Det är den här kyrkan – den starka folkkyrkan där det finns plats för alla – som vi socialdemokrater vill värna och utveckla. Vi tror på en kyrka där allas lika värde och rätt är en okränkbar princip och där alla är välkomna. Det innebär bland annat att alla ska kunna vigas i kyrkan, oavsett sexuell läggning, och att alla präster ska vilja viga alla par. All kärlek ska värdesättas lika högt.

Kyrkan spelar för många en allt mindre roll i det vardagliga livet. Därför är det lätt att glömma bort att Svenska kyrkan är den största civila organisationen i Sverige med 5,8 miljoner medlemmar.

Det är även lätt att glömma bort hur mycket kyrkan gör, även för de som kanske inte besöker gudstjänster regelbundet. Kyrkan har en viktig kulturbevarande roll och bevarar allt ifrån stora markområden och kulturgravar till de många vackra kyrkobyggnader som finns i vårt land. Inte minst här i Södertälje är kyrkan en viktig vattenbärare för traditioner och för att bevara svensk historia.

Kyrkans betydelse för Södertälje kommun går inte att överskatta. Inom kommunen finns ett rikt församlings- och frivilligarbete i såväl Södertälje som Järna-Vårdinge pastorat och i Hölö-Mörkö församling.

I tider av kris, vilket har blivit tydligt under pandemiåren, finns kyrkan där och ger stöd

Kyrkan finns där i livets stora ögonblick, både de glädjefyllda som bröllop och dop, och i de tunga, som när vi begraver en älskad. Kyrkan finns för vägledning och social gemenskap. I tider av kris, vilket har blivit tydligt under pandemiåren, finns kyrkan där och ger stöd – dels genom gemenskap och dels ekonomiskt till dem som behöver det bäst.

Annons

Annons

Men Svenska kyrkan bidrar även utanför Sveriges gränser genom ett omfattande och viktigt internationellt arbete för en bättre värld.

Det finns krafter som vill vrida klockan tillbaka och återgå till gamla tiders konservativa och elitistiska maktkyrka. Genom att lägga din röst på Socialdemokraterna hindrar du högerkonservativa och nationalistiska krafter från makt och inflytande i kyrkan. Vid tidigare kyrkoval har det varit så lite som en handfull röster som varit avgörande, så din röst gör verkligen skillnad. Genom att rösta den 19 september, eller genom att förtidsrösta redan i dag, visar du hur du vill att kyrkan och alla dess viktiga roller ska se ut och utvecklas.

Boel Godner (S)

gruppledare i Södertälje

Lars Johnsson (S)

Södertälje pastorat

Susanne Bergström (S)

Järna-Vårdinge pastorat

Britt-Marie Lindell (S)

Hölö-Mörkö församling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan