Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det behövs nya lösningar i vargpolitiken

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

18 får dödades vid vargangrepp i förra veckan.

Bild: Arkivbild

Annons

LT har i veckan rapporterat om två vargangrepp som skett tätt inpå varandra vid Basta och Vackstanäs. Det är sorglig läsning om de 18 får som dött på grund av angreppen. Det är ett lidande för djuren och så klart för djurägarna.

Betande djur är viktigt för den biologiska mångfalden och vår landskapsbild. Samtidigt är vargen också en del av den biologiska mångfalden och har rätt att finnas i landet precis som övriga djur och växter.

Annons

Vi menar att det behövs förändringar i vargpolitiken som både främjar betande djur och ger förutsättningar för en livskraftig vargpopulation i Sverige.

Annons

Arbeta för ett system som ger en löpande ekonomisk ersättning till den som har betande djur i områden där det finns varg

Även om skyddsjakt kan tillåtas i vissa fall kommer vargangrepp att kunna inträffa även i framtiden. Det är därför viktigt att uppmuntra människor som vill ha betande djur även i områden med risk för angrepp. Därför har Miljöpartiet de gröna i Södertälje föreslagit Miljöpartiets kongress att ställa sig bakom ett nytt grepp i vargpolitiken för vårt parti. Det nya förslaget är att arbeta för ett system som ger en löpande ekonomisk ersättning till den som har betande djur i områden där det finns varg eller andra stora rovdjur.

Att ha betande djur där det finns varg innebär merarbete och risker. Det finns i dag stöd som kan sökas för att anlägga rovdjursavvisande stängsel och den som drabbas av till exempel ett vargangrepp kan söka stöd för djur som dött. Det är bra att dessa ersättningar finns, men de bör höjas.

När vi tar ställning för vargen ska vi även ta ställning för dem som drabbas i dess närhet.

Vi menar att det utöver dessa stöd bör finnas en morot och tydlig riktning från staten för att uppmuntra den som tar den risken, eftersom det finns så stora positiva värden för naturen och samhället med betande djur. Det är viktigt att när vi tar ställning för vargen ska vi även ta ställning för dem som drabbas i dess närhet.

Annons

Miljöpartiets partistyrelse har ställt sig positiv till inriktningen om ett löpande ekonomiskt stöd och i oktober tar kongressen ställning. Vargen väcker känslor och vi tror inte att detta är hela lösningen, men att det vore ett bra steg på vägen för att öka acceptansen för vargen och samtidigt uppmuntra till att ha betande djur i områden med varg.

Hanna Klingborg

Lars Greger

språkrör Miljöpartiet de gröna i Södertälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan