Annons

Annons

Annons

Nykvarn

Debatt
Debatt: Vad hände med Sveriges bästa skola, Nykvarn?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Stora budgetunderskott i flera år – det har präglat verksamheten på Nykvarnsskolorna Turinge, Lillhaga, Björkesta och Furuborg,

Bild: Mathias Jonsson

Annons

Det är dags att ta bort "Sveriges bästa skola" från hemsidan i Nykvarns kommun. Vem tror på det målet längre?

Stora budgetunderskott under flera år har tvingat skolorna i Nykvarn till stora nedskärningar genom sammanslagning av klasser, barnskötare har anställts i stället för förskollärare på förskolorna, resurslärare och stödverksamhet för elever med särskilda behov har avvecklats och nu är det alltså dags att avveckla vaktmästeriet på Lillhagaskolan.

Annons

Lärarna ska, förutom sin undervisning, även i första hand åtgärda vissa vaktmästeriuppgifter själva eller i svårare fall mejla till rektor om det. Om till exempel ett lås till ett klassrum inte går att öppna så kan undervisningen inte bedrivas där men det kan ta väldigt lång tid att först mejla till rektorn om det, rektorn kontaktar Nykvarnsbostäder som sedan skickar en person som ska åtgärda felet – undervisningen blir förmodligen inställd den dagen om inget annat klassrum är ledigt.

Annons

Snart finns det inga mer "kringresurser" att skära ner på, vad händer med Nykvarns skolor då?

Det är stor lärarbrist i Sverige. Blir det lättare för Nykvarns kommun att rekrytera nya lärare om extra vaktmästaruppgifter ingår i lärararbetet? Svaret är ett rungande "Nej".

Snart finns det inga mer "kringresurser" att skära ner på, vad händer med Nykvarns skolor då? Eftersom Nykvarns skolor kämpat med stora besparingar under flera år och fortfarande har stora underskott så måste något radikalt göras. Så här kan det inte fortsätta.

Läs Tomas Karlsson: I Sveriges bästa skola är alla vaktmästare

Vi i Centerpartiet anser att en omfördelning av den totala budgeten i Nykvarns kommun måste göras. Nykvarns skolor ska tilldelas de resurser som behövs för att elever, lärare och annan skolpersonal får den arbetsro som krävs för att utveckla skolverksamheten i stället för att kämpa med ständiga neddragningar år efter år.

Annons

På grund av det "demokratiska underskott" som råder i vår kommun där endast hälften av fullmäktigepartierna finns representerade i utbildningsnämnden i Nykvarn, ser vi oss nödgade att föra den här debatten via media.

Kerstin Eriksson (C)

Lennart Ygstedt (C)

Ola Berglund (C)

Johan Grenfeldt (C)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan