Annons

Annons

Annons

Annons

Tvisten om Farstanäs camping

Debatt
Debatt: Hanteringen av Farstanäs camping får mig att skämmas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om några veckor ska Farstanäs camping vara tomställd. Då tar Södertälje kommun över.

Bild: Jesper Hagel

Annons

Ni vet känslan när man upplever något så pinsamt att man skäms fast man själv inte gjort något fel. Så kände jag vid mitt besök på Farstanäs camping 10 augusti. Jag träffade Pigge Werkelin och långliggarna som nu kastas ut efter upp till 32 år på campingen.

Några grät av förtvivlan, vräkningen ska vara fullbordad senast 15 september.

Du som har följt turerna de cirka tio åren som Pigge drivit campingen är pinsamt medveten om hur fruktansvärt illa kommunen har skött hanteringen och kontakten med arrendatorn, kommunen har haft 23 olika kontaktpersoner i ärenden som rör campingen, man har fått börja om var sjätte månad i snitt. Varje ny handläggare har noll koll på vad den innan lovat, så inget händer. Det har lovats en massa åtgärder genom åren, som dragning av vatten och avlopp, upprustningar och så vidare, men inget har hänt.

Annons

Annons

Läs Pigge Werkelins debattartikel: Södertälje visar ingen tillit till entreprenörers kraft och kompetens

2018 klubbade kommunstyrelsen igenom ett beslut om att Farstanäs camping ska få en ekoprofil och vara femstjärnig, men ingen på kommunen kan i dag svara på vad en ekocamping egentligen innebär och femstjärnigt har man slopat som mål.

Nästa sommar är det kommunen som ska vara campingföreståndare utan någon färdig plan för campingen och dess framtid.

Till slut blev det väl så pinsamt att man beslutade sig för att bli av med Pigge Werkelin och långliggarna, börja om och radera sitt pinsamma agerande.

Nästa sommar är det kommunen som ska vara campingföreståndare utan någon färdig plan för campingen och dess framtid, men öppet ska det vara.

Det enda man vet med säkerhet är att den enda fasta intäkten campingen har haft på cirka två miljoner i hyresintäkter ifrån långliggarna har man nu gjort sig av med. Så dumt!

Läs Tomas Karlsson: Södertälje missar båt- och husvagnsboom

Att marknadsföra campingen ute i landet med att här kan ni ligga tre veckor och fyra dagar, sedan måste ni lämna, låter det galet? Ja, det är det också.

Annons

Någon på länsstyrelsen har räknat endast arbetsdagarna i industrisemesterns 5 veckor och kommit fram till att man max får stanna 25 dagar på campingen – alltså tre veckor och fyra dagar.

Annons

Vi som kan räkna vet att fem veckor är 35 dagar – vilket är det som gäller på andra platser som har tidsbegränsad camping, nu har säkert handläggaren på länsstyrelsen insett sitt misstag, men skäms för mycket för att själv ändra beslutet. Att man ifrån kommunens sida inte påpekat detta misstag och krävt en ändring så att folk kan spendera sin semester på Farstanäs camping är ännu mera pinsamt. Det visar hur lite man förstår eller bryr sig om att detta ska fungera ekonomiskt, de som vill spendera sin industrisemester på en camping kommer att välja bort Farstanäs med 100-procentig sannolikhet!

Entreprenören Pigge Werkelin har drivit Farstanäs camping det senaste decenniet.

Bild: Leif Granlind

Det finns fler pinsamheter. När man tar över en verksamhet är det brukligt att man ser vilka inventarier man kan köpa loss till en billig penning för att spara både tid och pengar.

Pigge Werkelin har erbjudit att sälja alla inventarier till 15–20 procent av ursprungsvärdet, då kommunen kommer att behöva i stort sett exakt samma saker som nu redan finns där, lekplats, flaggstänger, fotbollsmål, soptunnor, gräsklippare, campingstugor och så vidare. Det skulle vara en utmärkt affär för kommunen.

Annons

Men kommunen sa nej – allt ska bort. Sedan ska kommunen köpa samma saker nytt.

Så är det när ”någon annan betalar”, det vill säga skattebetalarna, och när folk som inte bryr sig får bestämma.

Inte nog med att det kommer att kosta flera miljoner kronor extra, det tillkommer frakt och monteringskostnader. Det är så dumt att man nästan svimmar av uppgivenhet.

Men så är det när ”någon annan betalar”, det vill säga skattebetalarna, och när folk som inte bryr sig får bestämma.

Det hela är så pinsamt att jag skäms över mina kollegor som styr vår kommun. Tröstar mig med att det är kommunval nästa höst och litar på att Södertäljeborna också har fått nog.

Joakim Granberg

Realistpartiet

Annons

Annons

Till toppen av sidan