Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Insändare
Insändare: Polisens ointresse skapar obehag

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Polisen lade omedelbart ned insändarskribentens anmälan. Foto: Arkivbild

Annons

Tomas Karlsson skriver klockrent om vad som skapar otrygghet i ett samhälle. Jag håller med om att det absolut inte endast är grova våldsdåd som gör det.

Jag har själv fått anledning att ifrågasätta vad som accepteras i vårt samhälle. Vi blev av med en cykel som sedan helt öppet var till salu på nätet. Polisen visade inget annat än ointresse för hela affären. Trots att cykeln var till salu på nätet lades min polisanmälan ner direkt med motiveringen att ”det inte finns några spår på cykeln och det är uppenbart att brottet inte går att utreda”. 

Annons

Annons

Individen som sålde vår cykel sålde även massor av andra cyklar på samma sätt. Jag är övertygad om att polisen hade möjlighet att få fast en notorisk cykeltjuv, men de var inte intresserade av uppgifterna jag lämnat till dem. Det var ju fråga om ”bara” en cykel. 

Jag menar på att det inte alls var fråga om ”bara” en cykel. Vi känner obehag när vi vet att tjuven har varit precis utanför vårt hus. Cykeln var till salu i Södertälje där vi bor. Hur nära tjuven bor vi egentligen? Varför gjorde polisen inget trots att de enkelt hade kunnat stämma träff med cykelförsäljaren? Det kan väl ändå inte vara så att polisen inte är intresserade av brott om det inte handlar om någonting spektakulärt, så som en sprängning eller skjutning.

Polisens resurser måste räcka till utredning av såväl allvarliga våldsbrott som andra brott.

Jag undrar om det finns en enda person som startar sin kriminella karriär med en skjutning. Är det inte mer sannolikt att man börjar med ”mindre allvarliga” brott, såsom cykelstölder? Borde man inte göra allt för att stoppa den kriminella karriären där, innan den eskalerar till exempelvis skjutningar? 

Polisens resurser måste räcka till utredning av såväl allvarliga våldsbrott som andra brott. Den som ”bara” stjäl en moped kanske ska använda den i annan kriminalitet. Hur många gånger har inte vi läst om en skjutning där den som sköt flydde på moped? Hur kan polisen ha råd att inte vara intresserade av dessa ”mindre allvarliga” brott? De är inte mindre allvarliga, på det stora hela är de jätteallvarliga.

Trygghet ger framgång 

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy