Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Debatt: Södertälje – turiststaden med förhinder

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gästhamnen i Yttre Maren.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Med barnbarn ombord kom en gammal seglarvän från Arkösund i höjd med Landsort på att man skulle kunna gå till Stockholm via Södertälje och övernatta i gästhamnen och ta med barnbarnen på Torekällberget och ett besök på Birka. Applåder ombord för färdplanen.

I höjd med Brandalssund kommer han på att han har en gammal seglarkompis som bor i Södertälje och tar kontakt.

Försökte förklara att gästhamnen är stängd. Går det inte ens att tanka? "Tälje tokar" ligger på tungan hos min vän – att försöka försvara Södertälje när man är född här är ingen lätt uppgift.

Hade kunnat etablerat mig som langare mellan bensinstationerna på Nyköpingsvägen och gästhamnen, men jag känner det inte som min uppgift som pensionär.

Annons

Samtalet utmynnade i att jag tog med en dunk bensin ner till gästhamnen. Det var några som kom från Mälarsidan som undrade om de kunde hänga på. Om jag hade fler dunkar. Men dessvärre. Hade kunnat etablerat mig som langare mellan bensinstationerna på Nyköpingsvägen och gästhamnen, men jag känner det inte som min uppgift som pensionär.

Annons

Den nya gästhamnsarrendatorn är verkligen efterlängtad och önskas lycka till i en för stadens turism viktig roll.

Att helt oplanerat få en festkväll på båten och fira weekend tillsammans med gamla vänner blev en glad överraskning. Dock med viss oro för att en ”gästparkeringsbryggvaktare” skulle dyka upp.

Nåväl, det gick bra. Inga båtböter. Lördagen ägnades åt ett besök på Torekällberget. Att det kostade inträde spelade ingen roll för dem. Inga problem med det, en bagatell som engångsföreteelse. Barnbarn kan man ju inte heller göra besvikna. Barnbarnen var väl mest intresserade och nöjda med att kolla på djuren medan de vuxna verkligen uppskattade de mera kulturhistoriska inslagen.

Sen ville jag så klart visa Kvarnen och den hänförande utsikten över staden. Men möttes av en stängd grind. Lite snopet milt utryckt. Dock gratis utanför stängslet. Så vi gick runt till ¨gamla entrén¨ och njöt av utsikten. Fick förklara bakgrunden. Att det är som det är till följd av värdshusbranden 2016. På platsen finns också en skylt som beskriver att här ska byggas ett hotell.

”Vi vill att Södertäljeborna ska känna sig hemma och söka sig till utsikten och lugnet som platsen skänker”. Slut citat. Dagens åtskillnad mellan Torekällbergets betalentré kommer dessvärre att bestå om hotellbygget genomförs enligt planerna.

Annons

Annons

Kommer osökt att tänka på uppfinnaren i ”Lorry” som när uppfinningen inte fungerade uttalade det klassiska "Tänkte inte på de’”. Något liknande tycks föreligga i kultur- och fritidsnämndens agerande i hotellfrågan.

Kommunen har således avhänt sig rådigheten över Kvarnen och utsikten som en del av Torekällbergets kulturhistoriska del. Lite sorgligt. Men än kan man hoppas att det ska finnas möjlighet att tänka om och lösa problemet.

Än borde det inte vara för sent. Något för nya museichefen att ta sig an. Nya kvastar sopar bäst. Lycka till.

Sten Karlsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan