Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Replik: Billigare inte bättre

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skribenten lyfter problem med de kommunala inköpsorganisationerna. Foto: Monika Nilsson Lysell

Annons

Svar till "Gör om gör rätt, Telge" (LT, 23/6)

Kan i mångt och mycket hålla med Erik om att som ledare och delägare för ett företag i byggbranschen går utvecklingen bakåt gällande låga anbudspriser vid kommunala upphandlingar. Mycket har vi LOU (Lagen om offentlig upphandling) att skylla på, men det är inte allt. I dagsläget som jag ser det, är problemet de kommunala inköpsorganisationerna.

Annons

Annons

Inköpsorganisationerna kan, om de vill och om kompetensen fanns, kunna göra bättre upphandlingar som gagnar både kommunens invånare, hyresgäster och företagen som vinner upphandlingen. Det är här vi har problemet, de vill inte. Det är mycket lättare att vid en upphandling utvärdera anbud från oss entreprenörer på endast billigast pris där allt ska ingå, och då har de företag som inte följer lagar och krav ett försprång.

Det finns sätt för kompetenta inköpsorganisationer att ta fram upphandlingar så att de oseriösa aktörerna på marknaden får det svårare att vinna upphandlingar. Man kan till exempel ha kvalifikationskrav och utvärderingsmetoder i upphandlingarna som med största sannolikhet gör det svårare för ett oseriöst företag att kvalificera sig. Men i dessa politikerstyrda organisationer sitter det tjänstemän som på uppdrag av politikerna har som mål att göra inköp till en så billig penning som möjligt, utan en tanke på vem som ”vinner” och på bekostnad av säkerhet, kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Bara inköpet är billigt och det ser bra ut i den ekonomiska statistiken så spelar det ingen roll att kommuninvånarnas hyresgäster kan få en bedrövlig service och de kommunalanställda förvaltarna och projektledarna får stora problem med den oseriösa entreprenören som tilldelats avtalet.

Annons

Det är tur för oss entreprenörer att det finns privata bolag med kunniga och kompetenta inköpsorganisationer som gör upphandlingar baserat på att entreprenören har rätt kvalitet i processer och utförande, ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete, en minskad klimatpåverkan och god samarbetsförmåga. Det är sällan det billigaste är det bästa.

Nicklas Davén

VD Hygien Bygg Telge AB

Till toppen av sidan