Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaLT 160 år

Lillan Hedlund
Lillan Hedlund: ”Vi tror på en journalistik som gör skillnad i människors liv och vardag”

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Diana Savina, LT i Södertälje

Annons

För 160 år sedan trycktes de allra första lokala nyheterna i tidningsform i Södertälje. Det är en aktningsvärd ålder för en lokaltidning och på LT är vi stolta över att vi sedan dess visat vägen för den fria och oberoende journalistiken.

Sedan den där lördagen, den 29 juni 1861, då Justus Johansson gav ut den allra första lokaltidningen i Södertälje har mycket vatten runnit under broarna. Både i samhället som stort och när det gäller det journalistiska innehållet. För med handen på hjärtat, den där allra första fyrsidiga utgåvan av LT:s föregångare Södertelge Tidning innehöll mest in- och utrikesnyheter och några få korta lokala nyheter samt ett par lokala annonser.

Tidningen har genom åren bytt namn, form och ägare ett stort antal gånger. Sedan ett par år tillbaka ägs LT av Bonnier och ingår i affärsområdet Bonnier News Local som rymmer lokaltidningar över stora delar av vårt land. Det som dock aldrig förändrats i grunden är att erbjuda lokal journalistik från vårt utgivningsområde där vi varje dag ifrågasätter och granskar vårt lokalsamhälle som en del av vårt uppdrag. Det är alltid där vårt redaktionella fokus på LT ligger – att vara nära våra läsare i vardagen.

Annons

Annons

Vi tror på en journalistik som gör skillnad i människors liv och vardag. Där vi bidrar till ett samhälle där alla människor har lika värde. Att vi dagligen får förtroendet att förvalta så många människors upplevelser och berättelser är något vi alltid står ödmjuka inför.

När jag för första gången klev in på LT:s redaktion, en majdag för 24 år sedan, var det med spänning och förväntan. I början bestod uppdragen oftast av ganska mjuka och roliga arbetsuppgifter, att skapa innehåll som får våra läsare att må bra, visa på det ljusa i vårt samhälle, porträttera förebilder och stundom locka till skratt. Alla de här mötena med våra läsare är för alltid bevarade som ljusa minnen. Det är fortfarande en viktig del av vårt uppdrag, att visa den sidan av vår vardag i vårt utgivningsområde.

Men med tiden kom uppdragen också att allt oftare handla om medmänniskor som hamnat i kläm, om utsatthet, utanförskap och om orättvisor. Att skildra det och kämpa för en förändring för att fler inte ska drabbas har varit, och är fortfarande, en stark drivkraft på redaktionen. Och det är just det där som griper tag hårdast i minnet när jag tittar i backspegeln på min egen tid på LT och när jag ser kollegornas arbete göra skillnad i människors liv.

Med en 160-årig historia blickar vi nu framåt, och vi ser ljust på framtiden. Samtidigt som informationsflödet, i bland annat sociala medier, aldrig har varit större så söker sig allt fler till lokala medier. LT når nu 50000 läsare varje dag, enligt Orvesto Konsuments helårssiffror för 2020. Det är förstås oerhört glädjande att vi når så många i vårt lokalsamhälle. Genom att komma ännu närmare dig i din vardag siktar vi på att nå ännu fler.

Välkommen att fortsätta följa oss som lokaltidning in i framtiden!

Annons

Annons

Till toppen av sidan