Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Debatt: Gör om gör rätt, Telge

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Telgekoncernens huvudkontor.

Bild: Arkivbild, Tomas Karlsson

Annons

Kommunägda Telge AB har kommit ut med en ny upphandling gällande byggservice och entreprenader i Telgekoncernens alla fastighetsbestånd. Det innebär bland annat att den vinnande byggentreprenören ska avhjälpa de felanmälningar som kommer in till Telge bostäder och Telge fastigheter från deras hyresgäster.

Vi är många som är oroliga och bekymrade att resultatet av den nya upphandlingen kommer att drabba Telge bostäders och Telge fastigheters hyresgäster med bland annat längre väntetider på att få hjälp och sämre kvalitet på de utförda jobben. Och vad beror det här på då? Jo, kraven för att vinna detta avtal är att lägga det lägsta priset. Inga andra krav på byggföretagen för att kunna vinna avtalet.

Annons

Annons

Det här medför att oseriösa företag som betalar orimligt låga löner till sina anställda, inte följer regler och lagar, inte ser till att sin personal (om dom nu har någon egen?) har de avtal och utbildningar som lagen kräver.

Gällande upphandlingar för ramavtal med alla kommuner är tendensen tydlig, utvecklingen går bakåt.

Vill verkligen de styrande politikerna i Södertäljes ha det så här?

Kan upplysa om att en grannkommun till Södertälje gjort en upphandling nyligen om ett ramavtal för byggservice och där låg det vinnande byggföretaget på cirka 250 kronor i timmen. Det är inte seriöst, det går inte runt.

Ett seriöst företag måste kunna debitera mer för att kunna betala löner till sin personal, arbetsgivaravgifter, skatter, kollektivavtal, utbildningar, kvalitetssystem med mera för att ens överleva.

Vill verkligen de styrande politikerna i Södertäljes ha det så här? Det är snart valår!

Att på det här sättet riskera Telge Bostäders och Telge Fastigheters hyresgästers säkerhet och som kommer att medföra en lägre kvalitet på arbetet bara för att på papperet använda den som angett billigast pris.

Tro mig, det blir inte billigare i längden att använda ett oseriöst företag.

Gör om gör rätt!

Erik Andersson

skattebetalare i Södertälje kommun

Till toppen av sidan