Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Folkhälsomyndigheten: Snart har tre av tio fått två vaccindoser

Vaccineringarna mot covid-19 fortsätter i Sverige. Fram till nu har 4 290 143 personer – över hälften av alla vuxna – fått minst en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

Text

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Exakt handlar det om 52,4 procent av den vuxna befolkningen som fått en dos. Av dessa har 2 381 603 fått två doser, motsvarande 29,1 procent.

Annons

Annons

Uppdateringarna av antalet smittade och avlidna med covid-19 har pausats från och med den 13 juni. Detta beror på ett pågående it-avbrott, uppger Folkhälsomyndigheten vid sin pressträff på torsdagen.

– Vi har en ganska snabb minskning som fortsätter, men det innebär inte att pandemin är över, säger statsepidemiolog Anders Tegnell och manar till fortsatt vaksamhet.

– Trenden är en väldigt tydlig nedgång till låga nivåer till ungefär 130 personer som insjuknar per 100 000 invånare, men det är lite osäkert eftersom dataflödena varit lite osäkra, säger Anders Tegnell.

Den variant som just nu har särskild betydelse är deltavarianten, med ursprung i Indien. Den stiger i andel även i Sverige. Den befinner sig fortfarande på låga nivåer, men den ursprungliga alfavarianten minskar medan delta stiger, enligt Anders Tegnell.

Just nu har 207 fall rapporterats från 13 regioner, utbrott pågår i Värmland, Kronoberg och Blekinge. En stor del är knutna till två specifika platser.

– Det är skolor i Värmland och Linnéuniversitetet, säger han.

Vaccineringen ger ett bra grundskydd mot covid-19 och det är väldigt viktigt att även ta den andra sprutan, enligt Anders Tegnell.

– Deltavarianten har visat med all önskvärd tydlighet att det är viktigt att ta andra sprutan.

Uppmaningen är att vaccinera sig där man bor för att underlätta logistiken kring vaccin. Och att många restriktioner och rekommendationer kvarstår.

Annons

– Det är viktigt att komma ihåg att många åtgärder fortfarande finns kvar på plats. Stanna hemma vid symptom, undvika nya sociala kontakter och umgås utomhus, säger Anders Tegnell.

Foto: Lars Schröder

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan