Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Även konspirationer kan bära korn av sanning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Donald Trump kallar covid-19 för det kinesiska viruset. Foo: Manuel Balce Ceneta/AP Photo

Annons

Internet har försett oss med ett förvirrat sammelsurium av såväl gedigna grundfakta, som helt bisarra och vinklade tokhistorier. Röran på nätet är skrämmande och oroande. Konspirationsteorierna är flertaliga, rent av helsnurriga som att jorden är platt, VM 1958 här i Sverige har aldrig skett. covid -19 är bara nys och så vidare.

Detta har fått MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att sammanställa en rapport ”Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning”. Samhället ska nu gå till motoffensiv. På bred front ska konspirationsteoretikerna bemötas.

Annons

Annons

Turbulensen kring Covid-19 har i hög grad fått många att explodera i allehanda makabra utspel. Men samtidigt är fakta alltid fakta oavsett vad folk än påstår. Konspirationsteorierna utgör ett allvarligt hot mot den svenska demokratin genom att misstänkliggöra statliga aktörer heter det i MSB;s text.

Visst är det så. Samtidigt är detta ett tveeggat svärd, för om en del teorier ändå har flera korn av sanning i sig hamnar denna demokratioffensiv ohjälpligt i bakvatten.  

Att det är ett virus behöver vi inte ta upp. Som att Donald Trump sa att detta virus är sprunget från ett kinesiskt labb i Wuhan.  Det var det få som trodde på, då det begav sig, i dag är det allt fler som vågar påstå att viruset förmodligen stammar från detta labb i Wuhan.

Och nu blir det allt fler, som underrättelsetjänster i England och USA, som vågar sig på att ifrågasätta den kinesiska ”sanna” bilden.

I detta har MSB redan gått i fällan när de blåst till strid mot knäppgökarna. Vi får se vad som blir resultatet av detta globalt nymornade intresse för labbet i Wuhan som visar sig vara närmare sanningen än några kinesiska fladdermöss.

Anders Hammarlind

fri debattör, Järna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan