Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV. Utbildningsministern: Eleverna ska vara på plats i skolorna i höst

Eleverna ska vara på plats i skolorna i höst, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens.
– Dagens besked är att närundervisning som huvudregel ska bedrivas i alla skolor från höstterminens start, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Följ senaste nytt – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Regeringen kommer att se över regelverket för distansundervisning i god tid inför höstterminen, säger Anna Ekström, som också slänger in en brasklapp.

Annons

Annons

– Behovet att använda distansundervisning bedöms vara litet under hösten, men det måste finnas beredskap i skolan att kunna gå över till distansundervisning om det blir nödvändigt.

Som bekant har gymnasieeleverna ända sedan pandemins utbrott haft mycket distansundervisning. Även grundskolans äldre elever har fått en hel del undervisning på distans.

Mycket sjukfrånvaro på det, både bland elever och lärare, har skapat ett utbildningstapp av okänt format. Dessutom har såväl Folkhälsomyndigheten som Skolverket pekat på att ungas psykiska hälsa har påverkats negativt under pandemin.

Behovet av att få samla elever och återgå till en normal vardag i skolan är alltså stort. Regeringen skriver i planen för avveckling av restriktioner :

"Möjlighet till undervisning på plats är angeläget för alla. Utbildning på plats behöver därför återupptas i så stor utsträckning som möjligt, så som innan pandemin, från och med höstens terminsstart. Fjärr- och distansundervisning ska endast bedrivas undantagsvis om det lokalt föreligger starka smittskyddsskäl för detta."

Fortfarande gäller en förordning som möjliggör fjärr- eller distansundervisning om smittskyddsläget kräver det. Den förordningen gäller till och med den 31 juli 2022. Men regeringen skriver i avvecklingsplanen att dessa bestämmelser ska begränsas eller tas bort i steg 5. När detta kan ske är än så länge okänt.

Annons

Vid pressträffen medverkar Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten och utbildningsminister Anna Ekström (S) .

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan