Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kyrkans skog skapar trygghet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattörerna skriver att ”Vi har att bruka, utan att förbruka, jordens resurser”. Foto: Arkivbild

Annons

Skogen betyder allt mer för fler. När pandemin har härjat, och kyrkan delvis har fått ställa om sin vanliga verksamhet, har många sökt sig till skogen och naturen för att hämta kraft och framtidshopp. Det är så vi i Centerpartiet vill att det ska vara. Skogen ska vara en kraftkälla tillsammans med församlingens gemenskap.

Kyrkans skogar har kommit till genom arv eller inköp. Avsikten var tydlig. Avkastningen från skogen – och från jorden – var till för att trygga prästernas löner. Så är det än i dag, då församlingarnas arealer förvaltas gemensamt av stiftet och avkastningen går tillbaka till församlingarna att använda där medlen behövs – till aktiviteter som diakoni bland ensamma och äldre, verksamhet för alla åldrar, gudstjänster och musik och så att fler ska välkomnas till gemenskap och få möta Gud.

Annons

Annons

Svenska kyrkan i Strängnäs stift ska förvalta vår skog på ett ansvarsfullt sätt. För vi vet att det går att bruka, utan att förbruka.

Människan är en del i ett ekologiskt sammanhang och har en särställning, då hon som ingen annan levande varelse har kraft och kunskap att förändra naturen och omskapa sin värld. Vi har att bruka, utan att förbruka, jordens resurser. Detta ansvar sträcker sig över generationer. Det handlar både om rättvisa och respekt för våra barn och barnbarns frihet.

Svenska kyrkan ska vara en stark och känd aktör inom miljöarbetet och arbeta aktivt för omställning till ett hållbart samhälle, lokalt och globalt.

Jord och skog ska förvaltas på ett ansvarsfullt och miljömässigt hållbart sätt och göra oss mer oberoende av fossila bränslen.

Den biologiska mångfalden ska värnas för att rädda och skydda unika och utrotningshotade arter. Jord och skog ska förvaltas på ett ansvarsfullt och miljömässigt hållbart sätt och göra oss mer oberoende av fossila bränslen. Det går att förena ansvarsfullt produktionsskogsbruk med naturhänsyn och biologisk mångfald. Kyrkan har avsatt mer än 1 100 hektar produktiv skogsmark till naturvården, utöver de hänsyn som tas för att arealen ska behålla sin miljöcertifiering. Det är en utveckling som vi ser positivt på.

Annons

Vi vill också fortsätta att utveckla goda samarbeten, där kyrkans mark kan göra nytta i samhället på nya sätt. I dag växer nya spännande upplevelseföretag fram som har skogen som sin arena. Det ser vi positivt på i Centerpartiet.

Annons

Vi vill vara med och verka för att fler får uppleva vår vackra natur, där vi slår vakt om allemansrätten och möjliggör platser för rekreation och vila. Det kan ske genom att kyrkan möjliggör nya vandringsleder som spännande pilgrimsleder.

Centerpartiet har under årtionden burit det yttersta ansvaret för stiftets jord- och skogsbruk. Det är vi beredda att fortsätta göra tillsammans med den kompetens som finns i tjänstemannaleden även efter kyrkovalet 19 september.

För Centerpartiet i Strängnäs stift

Inger Fredriksson

Katrineholm

Tomas Fors

Mariefred

Åsa Ingårda

Runtuna

Nils-Erik Jacobsson

Sparreholm

Ann-Cathrin Rothlind

Eskilstuna

Tage Gripenstam

Hölö

Christina Bergendahl

Sorunda

Torbjörn Ahlin

Kumla

Annica Zetterholm

Lekeberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan