Jag delar fullständigt det önskemål på ett museum i Södertälje som Tord Hansen som ordförande för Kulturhistoriska föreningen tar upp i sin debattartikel (LT, 25 maj) .
Museet kunde också förutom de arkeologiska och historiska fynd, cirka 14 000 exemplar, som finns magasinerade på olika ställen i kommunen, visa den tidiga och intressanta utvecklingen som har funnits med boplatser från istiden och framåt längs Järna och Hölö-kusten. Nu gräver man för att bygga Ostlänken på de platserna och hittar så mycket forntidshistoria så man knappt hinner undersöka allt.
Annons
Annons
Det finns en tavla över de tidigaste boplatser som finns i Sverige på Historiska museet i Stockholm och där är Järnatrakten en av de tidigaste.
Hembygdsföreningarna har tagit reda på och informerat om det här, men visst borde vi ha en heltäckande redovisning och permanentutställning om detta på ett museum i Södertälje.
Södertäljes speciella läge som porten till Mälaren har varit viktig och bebodd redan så tidigt som i bronsåldern. De många fynden i Hallunda längs Mälaren, Birka och så vidare kunde binda olika orters historier till en dynamisk berättelse om trafiken genom Södertälje i olika syften.
Det finns alltså många fynd, byggnader och platser i Södertäljetrakten både vad gäller arkeologiska fynd och medeltidshistoria
Tegelbruken på båda sidor av Mälaren nära Telgehus, av vilka det äldsta, Lina Tegelbruk, var samtida med Franska revolutionen (från 1783) håller på att falla i glömska om inte denna del av Södertäljes historia lyfts fram.
Vi har den spännande Galgbacken i i Grusåsen som skulle kunna snyggas till och skyltas om. Det kunde också forskas vidare om avrättningarna där.
Det finns alltså många fynd, byggnader och platser i Södertäljetrakten både vad gäller arkeologiska fynd och medeltidshistoria, historia från den tidigmoderna tiden.
Jag undrar om man inte kan få statliga pengar till att berätta om vårt kulturarv på det här sättet?
Päivi Rissanen
medlem i den kulturhistoriska föreningen