Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Pressträff om coronaviruset – Tegnell: Vaccineringen avgörande

På torsdagen höll Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en presskonferens gällande covid-19 i Sverige.

TV: Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Vaccinationstäckningen kommer att bli helt avgörande för att få stopp på pandemin ordentligt. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens presskonferens.

Så här långt har totalt 4 437 814 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

3 377 897 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 41,2 procent av den vuxna befolkningen. 1 059 917 av dem har fått två doser, motsvarande 12,9 procent.

Annons

Annons

– Nu täcker vi allt större delar av befolkningen. Bland dem som är 65 är och äldre har en väldigt stor andel bra vaccinationsskydd, säger Tegnell om den pågående vaccineringen i Sverige.

Det är dock fortsatta skillnader i täckning mellan de som är födda i Sverige och de som är födda utomlands.

– Även om det blivit en klar förbättring sedan vi mätte senast är det fortsatt stora skillnader, säger Tegnell.

Trycket från pandemin har dock lättat något de senaste veckorna.

– Vi har fortsatt höga smittotal, även om vi har sett en nedgång sedan några veckor nu med minskad belastning på vården, säger Anders Tegnell.

Ljusningen är mer uttalad i Europa än övriga världen, säger han.

– De flesta av Europas länder har nu minskade antal fall. Kartan (över Europa) börjar sakta, sakta att ljusna, fortsätter Tegnell.

Sverige ligger högt jämfört med andra länder, men den uppgång Sverige sett är dock betydligt lägre än vad andra länder haft under den tredje vågen, som inträffade senare i Sverige än i många andra länder.

– Det är ett ganska snabbt fall av antalet nya fall som upptäcks i Sverige. Även antalet nyinlagda på iva går ned. Det är en kombination av ökad vaccinationstäckning och minskad smittspridning, säger Anders Tegnell.

Pandemin i siffor:

► Ytterligare två dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammantaget har nu 14 351 smittade personer avlidit i Sverige.

Annons

► Totalt har 1 055 173 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Annons

►De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen

Folkhälsomyndigheten.

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan