Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Debatt: Sjukförsäkringen måste bli mer human – det ska kännas tryggt

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Debattören vill se mer individanpassade och flexibla regler vid sjukskrivning. Foto: Erik G Svensson/TT

Annons

I dagarna har man gjort förbättringar på sjukersättningen, men arbetet måste fortsätta. Vi, Miljöpartiet, vill genomföra förändringar som gör att reglerna i myndigheten blir individanpassade och flexibla. Vi är människor och det måste ses från ett helhetsperspektiv, och utifrån sin egen situation.

Vi behöver göra förändringar här och nu i regelverket. Gränsen för 180 dagars sjukskrivning är nu borta. Miljöpartiet anser att Försäkringskassan måste inta en betydligt viktigare roll genom hela sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, där den fungerar som en stöttande myndighet.

Människor ska inte komma i kläm mellan de olika trygghetssystemen, människor ska inte bli utsatta för att inte få den hjälp de behöver.

Annons

Allt för många bevittnar både press och misstro, som gör att friskheten drar ut på tiden.

Annons

Om arbetsförmågan är så pass nedsatt ska människor inte bli utförsäkrade eller bli nekad sjukpenning, för att de inte kan arbeta. Eller om det är en rehabilitering som inte är anpassad utifrån den enskilde individen. Allt för många bevittnar både press och misstro, som gör att friskheten drar ut på tiden.

Ännu värre är att de kan bli sjukare på grund av av det rådande systemet. Allt för många sjukdomstillstånd är stressrelaterade och kräver många bra åtgärder. Målet ska vara en framgångsrik rehabilitering och inte lågt sjukpenningtal. Försäkringskassans uppdrag är av ett helt annat uppdrag än läkarens och ska därför inte ompröva läkarens utlåtande. Läkarintyget upp till 60 dagar bör räcka och ingen närmare prövning ska då göras av Försäkringskassan.

Regelverket för rehabilitering bör också bli mera flexibelt, genom att frångå den 25 stegvisa procenten. Genom att de tas bort kan man mera utgå från individen – som till exempel arbeta längre vissa dagar och vila hela dagar allt utifrån den egna kapaciteten. Då skulle man kunna vara sjukskriven på exempelvis 15, 35 eller 65 procent som ett exempel.

Sjukförsäkringen måste också fungera för de människor som arbetar inom kultur, egenföretagare, studenter och de som har kortvariga arbeten. Alltså arbeten som varierar över tid. Då måste pengarna baseras på historik inte på framtida inkomst.

Annons

Det måste till en mera generös sjuk- och aktivitetsersättning. Syftet ska vara att minska upprepande förlängningar av sjukskrivningen.

Annons

Både sjukersättning och aktivitetsersättningen har minskat kraftigt under lång tid. Det har medfört att individens ekonomiska standard har sjunkit i jämförelse med löneutvecklingen i Sverige. För människor som blir sjukskrivna under lång period eller står helt utanför arbetsmarknaden, får det stora konsekvenser både ekonomiskt men även mentalt. Det måste till en mera generös sjuk- och aktivitetsersättning. Syftet ska vara att minska upprepande förlängningar av sjukskrivningen.

Det ska även ges en möjlighet att kunna prova på ett arbete, utan att sjukersättningen dras in. För skulle inte arbetsprövningen fungera måste den personen få ersättning. Det här skulle lätta upp för många att kunna prova arbeta i x antal timmar utifrån sin sjukdom. Vilket mervärde det skulle få för individen.

Sjukersättningen ska var ett stöd tillbaka till friskhet och arbete. Det är en långsiktig hållbarhet i vårt välfärdssamhälle.

Catrin Gisslin

medlem, Miljöpartiet Södertälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan