Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

LIVE-TV 14:00: Fortsatt stor smittspridning – se myndigheternas pressträff

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller en presskonferens klockan 14.00 på tisdagen gällande spridningen av covid-19 i Sverige.

TV: Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Antalet fall har minskat något, men inte mycket.

– Det är viktigt att vi alla gör vårt för att se till att få ned smittspridningen, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Globalt sett syns en ökning som i stort sett drivs av ökningen i Indien. Där syns en oroväckande trend som inte ser ut att minska, säger Byfors.

På EU-nivå minskar det dock och i stort sett alla länder har en minskande trend. Men Sverige har en hög spridning jämfört med övriga Europa.

– Vi hade en minskning av antal fall mellan vecka 16 och 17, men den är väldigt liten.

Minskningen är mindre än veckan innan.

– Det är en fortsatt minskande trend, men det är lite oroväckande att det har stannat av något, säger Byfors.

Ytterligare 43 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats och sammantaget har nu 14 091 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 988 554 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har totalt 3 451 239 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

2 681 307 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 32,7 procent av den vuxna befolkningen. 769 932 personer har fått två doser, vilket motsvarar 9,4 procent.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Annons

Bild: Anders Olsson, Elin Elderud

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan