Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Tappade pass i stora mängder

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons i LT om borttappat pass.

Annons

I LT fredagen den 16 april var det elva borttappade pass under rubriken förlorat. Vi är många som undrar hur detta är möjligt. Hundratals pass har under åren tappats.

Kan polis eller kommun svara på denna fråga och vem betalar annonserna. Jag har ingen i min bekantskapskrets som tappat sitt pass.

Pensionär med giltigt pass

Svar direkt:

Annons

LT har vid ett flertal tillfällen i olika artiklar förklarat orsakerna till annonserna men eftersom frågan då och då återkommer vill vi ge informationen på nytt. Irakier som inte har pass och som vill söka ett här i Sverige måste innan ansökan annonsera efter sitt förlorade pass i lokaltidningen där de bor. Det är ett krav från de irakiska myndigheterna och enligt ambassaden lagstadgat, att man måste bevisa att man försök hitta sitt pass. Hur kommer det sig då att så många saknar pass? Det finns fler förklaringar. Många asylsökande slänger sina pass för att försvåra en avvisning. Men det kan också handla om att människosmugglare som beslagtar pass eftersom de kan användas igen för att smuggla in andra. För oss är det inte möjligt att avgöra orsaken i varje enskilt fall och därför tillmötesgår vi dem som vill annonsera.

/Carina Sigurdsson Löpp, nyhetschef LT

Annons

Annons

Till toppen av sidan