Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Senaste nytt om covid-19: ”Symtomfria elever i skolan bör testas”

Skolelever som inte har symtom, men som varit nära en smittad person bör testas för coronaviruset. Det meddelade Folkhälsomyndigheten vid sin pressträff på torsdagen.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Fallen av covid-19 bland barn och unga ökar. Få under 20 drabbas dock av allvarlig sjukdom och död, understryker Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten (FHM).

Annons

Smittspridningen i skolan återspeglas av hur den ser ut i samhället, och FHM kommer i närtid justera sin vägledning för smittspårning där man rekommenderar att även elever som inte har symtom men som varit nära en smittad ska testas.

– Det här är givetvis ett pågående uppbyggnadsarbete i regionerna, det kommer införas den närmaste tiden förhoppningsvis, säger Britta Björkholm på dagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Annons

Ytterligare 41 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats. Därmed har totalt 13 761 smittade personer avlidit i Sverige, samtidigt som 892 480 personer har bekräftats smittade med covid-19.

Förra veckan ökade smittspridningen i Sverige återigen, med omkring sju procent, säger hon.

– Vi har en uppåtgående trend, även bland barn och unga. Jag vill därför uppmana alla att hålla avstånd. Det är det som skyddar oss mot spridning av covid-19

Även inom sjukvården och på iva är det ett väldigt ansträngt läge. Vad gäller avlidna personer med covid-19 är det två motstående krafter, enligt Britta Björkholm.

– Dels en stor smittspridning, men också en framgångsrik vaccination av de allra sköraste som leder till att färre avlider av covid.

Det är dock omkring 120–140 dödsfall per vecka fortsatt, säger hon.

En femtedel har fått en dos

Hittills har 2 242 459 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 603 903 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 19,6 procent av den vuxna befolkningen. 638 556 personer har fått två doser, vilket motsvarar 7,8 procent.

Annons

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff angående coronapandemin. Foto Carl-Olof Zimmerman

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan