Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ta ansvar för psoriasisvården

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vården för patienter med psoriasis har fått problem på grund av coronakrisen. Foto: Arkivbild

Annons

Ibland ändras förutsättningarna radikalt för några av de viktiga verksamheter som Region Stockholm finansierar. När pandemin slog till och antalet påstigande i bussarna minskade radikalt fungerade inte gamla avtal som tecknats utifrån antalet betalande passagerare. För att rädda trafiken ställde regionen snabbt om och gick över till produktionsavtal. Viktiga aktörer fick förutsättningar att övervintra och driva verksamheten vidare trots en omvärld i gungning.

På samma sätt påverkas psoriasisklinkerna som drivs av patientorganisationen Psoriasisföreningen. Tusentals patienter får behandling på deras klinker runt om i regionen och kan med deras hjälp få en så dräglig vardag som möjligt. Trots att behovet skiftar över och mellan åren får man betalt per besök. När pandemin tvingat verksamheten att kraftigt minska besöken står föreningen i ett allvarligt läge.

Annons

Annons

Senast som föreningen upplevde ett allvarligt hot ledde förhandlingar till att verksamheten kunde fortsätta, trots att avtalet inom vårdval hud är komplicerat och svårt att få att överensstämma med den verksamhet som bedrivs.

Tyvärr är psoriasis ofta förknippat med en känsla av stigma. Enligt undersökningar upplever nästa tre fjärdedelar av patienterna en känsla av stigmatisering. Detta har sannolikt fått till följd att detta är en patientgrupp som gör sig mindre hörd i debatten än andra patientgrupper. Region Stockholm måste ändå självklart stå upp för en vård utifrån behov.

Om Psoriasisföreningen tvingas stänga sin klink finns knappt någon mer liknande verksamhet i Södertäljes närområde

En av de kliniker som nu hotas är psoriasiskliniken i Södertälje. Detta är särskilt olyckligt eftersom Södertälje steg för steg redan förlorat vårdaktör efter vårdaktör. Stängningen av Hjärt- och kärlcentrum, nedläggningen av BVC i Hovsjö, upphörandet av öron-näsa-hals-mottagningen vid Södertälje sjukhus, avvecklingen av Hälsomottagningen, nedläggningen av Luna rehab är några exempel på att det blir längre och längre avstånd för Södertäljeborna att få tillgång till vårdens verksamhet.

Annons

När det gäller hudsjukdomar är läget särskilt allvarligt. Om Psoriasisföreningen tvingas stänga sin klink finns knappt någon mer liknande verksamhet i Södertäljes närområde och det blir ytterligare en del av den centralisering av vårdresurser som redan gått alltför långt.

Annons

Vi socialdemokrater i Region Stockholm är djupt oroade över läget inom vården för patienter med psoriasis. I dagsläget ger det moderatledda styret i regionen inget svar på hur man ska agera för att säkerställa en god tillgång till vård för psoriasispatienter om den mest centrala aktören som är Psoriasisföreningen tvingas stänga, varken i de södra delarna av regionen eller i regionen i stort. Nu krävs ett ansvarsfullt ledarskap som räddar psoriasisvården.

Talla Alkurdi (S)

hälso- och sjukvårdsregionsråd i opposition, Region Stockholm

Elof Hansjons (S)

ledamot regionfullmäktige, Region Stockholm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy