Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Helt rätt att belysa coronarasismen – ursprung saknar betydelse

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

LT:s förstasida 5 mars 2021.

Annons

Jag är en vad ”Marakottan" kallar för "infödd Södertäljebo" (LT, 10 mars) som uppskattar politikernas initiativ om att lyfta ”coronarasismen” (LT, 5 mars) av hela mitt hjärta.

Som de flesta "infödda" så har jag mina rötter utanför Tokstan. Men mitt skandinaviska utseende och dialekten jag uppfostrats i att framföra gör att jag utan problem kan ta mig friheten att göra anspråk på att vara mera ”äkta” i vissa kretsar. Vilket jag inte är – ingen är mer eller mindre medborgare. Inte i staden och inte i landet.

Annons

Oavsett hur vi pratar eller ser ut så har ursprung inte den minsta betydelse. Det är agerandet som räknas i det här sammanhanget. Ditt och mitt och alla andras. Det beteende som varit av ondo och som upprört många i staden har gång på gång fördömts av den politiska styrningen och kommunledningen. Inte bara i LT utan på lokalnyheterna och det har varit oerhört tät och tydlig kommunikation till medborgarna.

Annons

Jag har själv jobbat i coronavården i en angränsande kommun och i jämförelse med vilken stöttning vi fick där tycker jag att Södertälje är toppen när det gäller kommunikation.

Det uppskattas av den här "infödingen" att etniskt ursprung systematiskt separeras från fördömande av beteende. Men att beteendet i sig lyfts fram i ljuset, för allas lärdom.

Det var något jag tänkte på när en större grupp etniska svenskar på min förra arbetsplats valde att gå ut och äta tillsammans mitt i coronakrisens andra våg. För att dagarna efter gå till jobbet och ta hand om de allra sköraste medborgarna. Jag vet att åtminstone en strax efteråt testades positiv med corona. I en annan kommun tack och lov.

Hur det hela slutade vet jag inte, jag valde att sköta mig själv, följde naturligtvis inte med och tänker inte låta någon bunta ihop mig med det gänget.

Om du ska döma mig, döm mig för det jag gör och skit fullständigt i vart jag har mina rötter eller vilken dialekt jag pratar.

Framför att bli dömd vill jag gärna bli hjälpt och guidad. De flesta vill inte göra fel. Det är aldrig bra att provocera människor till försvarsställning, det leder bara till elände. Men om du ska döma mig, döm mig för det jag gör och skit fullständigt i vart jag har mina rötter eller vilken dialekt jag pratar.

Annons

Annons

Så får vi en trevligare och tryggare stad att leva i. Det tror jag i alla fall.

Tack Boel Godner och alla andra som tog intiativet att lyfta frågan om "coronarasism". Och tack för den kontinuerliga och tydliga informationen i många olika kanaler! Det har varit guld värt i dessa tider av oro och elände!

Uska i äldrevården

Annons

Annons

Till toppen av sidan