Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Debatt: Trots pandemin – fortsatt guldkant för Oktoberteatern

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett nytt tvåårigt avtal är på gång, som ger Oktoberteatern drygt två miljoner kronor per år i föreningsbidrag.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Vid kommande nämndmöte med kultur- och fritidsnämnden är det ett par saker som sticker ut i denna pandemis närvaro, som ligger som en mörk och fet hinna över nästintill all verksamhet förutom elitidrott. Där vi förr kunde njuta av sällskap, en bra film på bio, en konsert eller kanske en pjäs på en teater hindrar hinnan oss från att tillgodose våra sinnen. Denna äckliga hinna håller även oss borta från jobbet i form av sjukdom, varsel, uppsägningar och verkställda varsel. Vi vanliga människor måste tänka på varenda papperssedel eller kopparmynt vi spenderar, vi måste tänka vad som kan komma skall. De hårt införtjänande kronorna måste räcka åt mat till barnen, blöjor, bensin och SL-kort bland annat.

Annons

Vi i Realistpartiet hoppas att våra ansvariga för våra hårt intjänande skattekronor håller lika hårt i Södertälje kommuns skattekronor. Ledorden som nöts in från majoriteten är ordning och reda, respekt för kommuninvånarnas pengar.

Annons

Men, nej. Den politiska majoriteten är nu på väg att bevilja ett nytt tvåårigt avtal med Oktoberteatern som denna gång är mer guldkantat än förut. Det årliga föreningsbidraget till Oktober uppgår till 2 025 000 kronor.

Inte nog med att kommunen ska ge bidrag på över två miljoner kronor som en bonus på guldkanten. Kommunen bjuder på hyran

Och Oktoberteatern stärker sitt monopol över scenkulturen i Södertälje. För hur kan de andra scenkonstaktörerna konkurrera med ett bidrag på 25 000 kronor. Ja, ni läste rätt – tjugofemtusen. Och då har de inte ens fått hjälp med en lokal på många, många år.

Men inte nog med att kommunen ska ge bidrag på över två miljoner kronor som en bonus på guldkanten. Kommunen bjuder på hyran, och om Oktober hyr ut sina lokaler till andra – ja, då kan man tillgodoräkna sig dessa medel också.

Utöver Oktoberteaterns guldkantade bidrag önskar majoriteten med ordförande David Winerdal (KD) att kultur- och fritidsnämnden även ska betala ut 1 376 000 av kommuninvånarnas hårt förvärvade kronor till Södertälje city.

Vet inte om det har gått ordförande David Winerdal (KD) helt förbi att vi inte haft någon festival 2020 – som detta bidrag är tänkt att gå till – och att även festivalen 2021 är inställd. Ändå betalas det ut bidrag utan att någon kräver svar vart pengarna från tidigare har tagit vägen. Är det detta som är majoritetens mantra: ordning och reda?

Nej, ordning och reda tack. Avsluta detta kulturmonopol och pengaslöseri. Vi behöver varenda skattekrona tills denna mörka feta pandemihinna släpper sitt grepp om Sverige och Södertälje.

Marcus Haavisto (RP)

kultur- och fritidsnämnden

Simon Isso (RP)

kultur- och fritidsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan