Annons

Annons

Annons

krönikaBasket

Lillan Hedlund
Lillan Hedlund: Därför avpublicerades Gaddefors uttalande

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Lillan Hedlund, chefredaktör LT.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

I en längre personlig intervju med den meriterade basketspelaren Viktor Gaddefors gjordes både stereotypiska och rasistiska uttalanden som LT av misstag lät publicera. Misstag eftersom uttalandena fick stå oemotsagda.

När jag som ytterst ansvarig uppmärksammades på innehållet i artikeln tog jag omedelbart beslut om att ta bort citaten. Orsaken till beslutet är att den här typen av uttalanden aldrig får stå oemotsagda, de måste alltid ifrågasättas. Genom att oemotsagt ge publiceringsutrymme för sådana här uttalanden cementeras fördomar som alltid kraftfullt måste bekämpas.

Annons

Annons

Uttalandena har därefter väckt debatt i basketvärlden med bland annat protestaktioner till följd. Viktor Gaddefors gick själv ut i sociala medier och uppgav att han inte menade det han sagt och att han är emot all form av rasism, men han har avböjt en uppföljande intervju med LT. Under den månad som gått sedan publiceringen har SBBK, enligt egen utsago, arbetat med utbildningar, föreläsningar och fortsätter jobba med klubbens värdegrunder.

Samtidigt har röster höjts för att vi på LT ändå bör återpublicera det direkta uttalandet. Jag delar inte den uppfattningen. Min tro är att den viktiga kärnfrågan, där man kategoriserar människors förmågor baserat på hudfärg och etnicitet, kan belysas och debatteras utan att vi upprepar den exakta ordalydelsen. Det viktiga är att debatten fortsätter att föras och att arbetet med att få bort fördomar fortsätter. Bara så kan en förändring bli verklighet.

Lillan Hedlund, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan