Annons

Annons

Annons

Kanalbygget

Insändare
Insändare: Kanalprojektet är en miljökatastrof

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ombyggnationen av Södertälje kanal står still.

Bild: Jesper Hagel

Annons

Ledande politiker brukar tala om hur vackert Södertälje är, med sin kanal genom staden och med Kusens backe. Tyvärr är dessa storheter numera ur många synvinklar dolda för mänskliga betraktare.

Att Södertäljeborna under flera år har tvingats stå ut med pålningsbuller, trafikhinder, förfulning av den centrala staden samt blivit snuvade på en centralt belägen plats, Slussholmen, som vid det här laget skulle ha varit förvandlad till en park, kan leda till stark frustration och misstro mot myndigheter och politiker.

Annons

Annons

Det skulle kunna bli stopp i kanalen, om man klantar till det rejält. Vad säger politikerna då i kommunerna runt Mälaren, de som har tryckt på för att en gång – för numera länge sedan – få projektet till stånd

Hur ska vi i Södertälje kunna få upp rikspolitikernas ögon för hur illa det är ställt med kanalbygget? Eftersom man nu ska starta – okänt när – med en ny projektering, så är man tillbaka vid projektets början.

Kan Greta Thunberg skapa en rörelse över hela världen så borde vi kunna få riksdagsledamöter i Stockholm att lyssna till oss.

Det enda som behövs är ett beslut att återställa det som har förstörts och lägga ner för övrigt. Men vilka bryr sig utom vi som sitter i soppan? Vi måste få uppmärksamhet. Kan Greta Thunberg skapa en rörelse över hela världen så borde vi kunna få riksdagsledamöter i Stockholm att lyssna till oss.

Södertäljeborna har alltid accepterat att stora fartyg, på väg till hamnar i andra kommuner, har lett till problem med framkomligheten i staden. Att kanalen är vacker och att vi får se stora fartyg ta sig fram genom staden har kompenserat.

Men nu är tålamodet slut, vi är på väg mot ett nytt Hallandsås-haveri. För Sjöfartsverket var det ett prestigeprojekt från början. För Trafikverket, som man hystat över ansvaret på, kan det inte vara samma hjärtefråga.

Annons

Snälla riksdagspolitiker, försök lätta bördan på Trafikverket genom att lägga ner projektet, tänk på miljön.

Vem går i spetsen för att demonstrera på bron över motorvägen mellan Sagovägen och gamla Östertälje?

Ledsen Södertäljebo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan