Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Därför anmäler vi regionen till Konkurrensverket

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattörerna vill att 1177 Vårdguiden ska vara e del av Region Stockholms egen struktur.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Via media fick vi veta att 1177 Vårdguiden under våren fått direktiv att hänvisa folk till nätläkarbolaget Kry – utan något som helst upphandlingsförfarande. 1177 har alltså hänvisat direkt till bolaget Krys app – och inte till några andra vårdföretag eller till Region Stockholms egen app, Alltid öppet.

Det är helt oacceptabelt och därför har Vänsterpartiet anmält regionen till Konkurrensverket.

Det var en speciell situation i våras då coronaviruset slog till, men att på grund av tidspress åsidosätta politisk insyn och fri konkurrens kan vi inte låta passera. Vad får vi då för demokrati? Nej, det måste bli ett slut på Krys gräddfil i Stockholmsvården, en gräddfil som skapas på hemliga möten.

Annons

Sedan kom nyheten att 1177 Vårdguiden nu kan komma att köpas upp av Kry. Kry har uppenbarligen specialiserat sig på kompiskontakter och kryphål i regelverket, för att växa.

Annons

Vi tycker att 1177 Vårdguiden ska drivas av regionen och styras politiskt. Men även den som tycker att 1177 Vårdguiden ska drivas privat, borde reagera mot det sätt som denna enda vårdjätte gynnats.

Kry som mycket nyligen fått massiv kritik för att lista patienter utan deras vetskap, via sin vårdapp. Att lista många patienter ger så klart bolaget mer av våra skattepengar. Misstanken väcks då att 1177 kommer att slussa patienterna till Krys egna nätläkare och vårdcentraler.

Digitalisering ska vara ett framsteg för vården och patienterna men i stället dräneras regionen på våra skattepengar.

Kry har öppnat vårdcentraler i Nacka, i City och på Östermalm. Så det handlar inte om behövande ytterområden utan områden som redan har god vårdtillgång och dessutom en friskare befolkning än genomsnittet.

Digitalisering ska vara ett framsteg för vården och patienterna men i stället dräneras regionen på våra skattepengar.

En del invånare i Södertälje tycker att det är krångligt att få kontakt med en vårdcentral. Alla sjukdomar kan inte behandlas på videolänk. Samtidigt betalar Region Stockholm ersättning till Kry och andra nätläkarbolag för varje patientärende. Dessutom 300 kronor extra för en olistad patient – alltså varje gång du som är listad på en annan vårdcentral tar hjälp av Kry eller liknande app.

Annons

Annons

Vårdguiden 1177 är ingången till sjukvården och måste därför vara en del av regionens egen vårdstruktur. Att 1177 redan i våras hänvisade folk direkt till Kry är inget annat än en ren skandal.

Anna Sehlin (V)

oppositionsregionråd Region Stockholm

Birgitta Johansson (V)

äldreomsorgsnämnden Södertälje

Caterina Glaser Müller (V)

omsorgsnämnden Södertälje

Marie Askerstam (V)

omsorgsnämnden Södertälje

Ale Friberg (V)

socialnämnden Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan