Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Tänk om – vansinne att ta bort parkeringen i Östertälje

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Snart försvinner parkeringsmöjligheten för pendlare vid Östertälje station.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Parkeringen vid Östertälje station är gratis. Tänk att någonting kan vara gratis nu för tiden. Strax efter 07:30 är, i normala fall, parkeringen knökfull.

När man nu ska bygga hus på parkeringen planerar man att bygga ett parkeringsgarage för pendlarna. Detta kommer inte att vara precis gratis. Man undrar dessutom vem som vill bo bredvid en järnväg där cirka åtta tåg i timmen susar förbi.

Om nu kommunen vill ha någon form av uppsamlingsplats vid Plantagen eller Ica maxi i Moraberg undrar man hur pendlarna ska ta sig dit. Om man bor i Ronna måste man tveklöst passera Mälarbron med dess miljöförstöring. Man kan inte flyga till Plantagen. Resultat: lika mycket bilåkande. Ica-parkeringen i Moraberg är ofta ganska full och kan nog inte svälja dessa 400–500 bilar som nu står vid Östertälje station. Detsamma gäller förmodligen Plantagen.

Annons

Annons

Läs Tomas Karlsson: Parkeringsplanen för pendlare bygger på att någon annan tar ansvar

De som ska besluta om detta vansinne sitter förmodligen i Södertälje stadshus. De pendlar inte till/från Stockholm eller mellanstationerna. De sitter i stadshuset på säkra stolar som, av vad man kan gissa, inte kräver någon längre skolgång i vare sig stadsarkitektur eller stadsplanering.

Ska dessa direktbussar åka in till Rönninge, Tumba, Flemingsberg, Huddinge, Stuvsta och Årsta? Eller ska Södertäljependlarna åka in till Stockholms City och ta tunnelbana/buss för att komma till/från sina arbetsplatser på mellanstationerna.

Hur i hela friden ska man med busstrafik från Plantagen eller Ica Moraberg kunna svälja denna hop av folk?

Hur lång tid kommer detta att ta? Har någon av dessa planerare stått vid Östertälje station när pendlarna, i rusningstrafik kommer till stationen. Hur i hela friden ska man med busstrafik från Plantagen eller Ica Moraberg kunna svälja denna hop av folk?

Nu är det bara så att de mest attraktiva jobben inte finns i tillräcklig grad i Södertälje. Scania och Astra Zenca kan omöjligt svälja alla akademiker och specialister som vill göra användning av sina utbildningar.

Annons

Kan man inte välja andra områden för dessa bostadsbyggen? Måste folk mer eller mindre bo på spåret till Stockholm? För tillfället annonserar det kommununderstödda Peab med helsidesannonser i ”Länsan” om lägenheter i Mälarparken. 

Hur som helst, till att börja med, kanske Södertälje Södra vore ett alternativ får parkering. Då får pendlarna en frisk promenad på tio minuter till stationen. Sen undrar man vad de som bor i Södra skulle tycka om detta.

Snälla planerare, tänk om. Boel Godner (S), det finns inte tillräcklig expertis inom Södertälje kommun som Du tidigare hävdat. Då hade vi besparats många vansinnebyggnationer.

Marianne Larsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy