Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Folks arrogans är skrämmande – använd munskydd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kollektivtrafiksresenärer – med munskydd. Foto: Jessica Gow/TT

Annons

Jag reser numera allt oftare ofta med SL och slås av den arrogans som resenärer med pendeltåg och bussar uppvisar i såväl Södertälje som regionen i övrigt.

Det visade sig förra veckan vid kontroller att knappt hälften av alla resenärer i SL använder munskydd, trots nya smittskyddslagen med de tidsangivelser som faktiskt råder. Verkar som att fler använder Folkhälsomyndigheten som argument att skippa munskydd, mer än att använda sig av detta enkla skydd mot att infekteras och att smitta andra.

Annons

Annons

Vi i Södertälje har landets nästan högsta andel positiva provsvar. Alla dör inte och många drabbas ofta inte värre än en förkylning men för en betydande andel av befolkningen är det en dödlig sjukdom som slår hårt och skoningslöst.

Samtidigt passerade nyligen Sverige 11 000 döda i pandemin och över 550 000 positivt smittade varav de flesta i Region Stockholm där Södertälje ingår. Mer än 11 000 döda talar sitt eget tydliga språk.

Jag tror faktiskt Folkhälsomyndigheten har haft fel även där, liksom med många andra gissningar man gjort det senaste året. Att vi nu stänger gränsen mot just Norge som varit och är ett föredöme för låg spridning framstår som ännu ett av många slag i luften.

Jag hoppas att många Södertäljebor ändrar uppfattning om nödvändigheten att skydda sig själv och andra.

Något som vi alla ganska enkelt kan påverka för att förebygga överföring av viruset är att använda munskydd. En enkel åtgärd som skulle räddat många liv. Särskilt i vår region som drabbats hårdast i landet. Men se själv hur det ser ut på pendeltåg och bussar.

Det man nu kan hoppas är att alla faktiskt vaccinerar sig mot viruset när det snart ges möjlighet. Tyvärr har grupper i vår kommun en tråkig historik att vägra även detta.

Annons

Jag hoppas att många Södertäljebor ändrar uppfattning om nödvändigheten att skydda sig själv och andra. Jag tycker detta dödliga virus är för allvarligt för att ignorera, som många bevisligen gör i vår stad

Staffan Norberg (V)

ledamot regionfullmäktige och regionstyrelse

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy