Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Debatt: Bara de seriösa krögarna ska ha stöd

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Få av restaurangerna som är med i Södertälje city har kollektivavtal, skriver debattören. Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

Häromveckan demonstrerade en grupp krögare på Stora torget i Södertälje. Deras protest riktade sig mot stat och kommun, som de anser borde stödja restaurangföretagen, som förlorat kunder och pengar under pandemin. Och krögarna är nu väldigt aktiva då det gäller att kritisera samhället och kräva pengar.

Det är sant att restaurangernas inkomster har minskat. Men det är också sant att staten betalar stora summor till de företag som förlorar omsättning och som permitterar personal. Företagen har även fått uppskov med inbetalningar. Och stöden är inte särskilt svåra att ansöka om. Det finns anvisningar och hjälp på myndigheternas och branschorganisationen Visitas hemsidor. Men det krävs att man har en ordnad bokföring och riktiga anställningsavtal, så att man kan dokumentera hur det har varit och hur omsättning och anställningar har förändrats. Kanske är det här skon klämmer.

Annons

Annons

Trots alla stöd så är det nog ofrånkomligt att en hel del företag kommer att slås ut, det gäller i många branscher. Angeläget ur ett samhällsperspektiv är då att det är de seriösa företagen som överlever, de som är bra ur såväl konsumenternas som de anställdas och samhällets synpunkt.

Hur vet man vilka det är? En väg är att undersöka hur företagen är ur de anställdas perspektiv.

Efter demonstrationen har jag granskat hur de protesterande krögarna förhåller sig till det som vi brukar kalla ”god sed på arbetsmarknaden”.

Dit hör enligt min mening kollektivavtal för de anställda, så att löner, försäkringar och avtalspensioner betalas in. Det handlar om den anställdes trygghet och om att konkurrensen mellan företagen ska ske med justa metoder.

Läs också Emanuel Örtengren: Regeringen lämnar restaurangerna åt sitt öde

Med i demonstrationen på Stora torget var föreningen Södertälje city, där bland andra handlare, krögare, fastighetsägare och kommunen samverkar för att göra Södertälje trevligare och mer attraktivt. Jag tittar på föreningens hemsida och här hittar jag krögarna som demonstrerade. Alla var inte med på demonstrationen, men alla som uttalade sig i tidningen finns med här.

Annons

53 restaurangföretag listas på hemsidan. Sju av de 53 restaurangerna har kollektivavtal med facket, resten, 46 företag, är avtalslösa. Tolv restaurangföretag markeras som betalande medlemmar i föreningen Södertälje City. Av de tolv har tre kollektivavtal.

Annons

Det finns lyckligtvis fler seriösa avtalsbundna restaurangföretag i Södertälje. De flesta av dem verkar dock inte vara med i Södertälje city.

De här uppgifterna har jag fått fram genom letande på fackets och arbetsgivarorganisationens hemsidor och kontakter med avtalsregistret på Hotell- och restaurangfacket.

Men det finns lyckligtvis fler seriösa avtalsbundna restaurangföretag i Södertälje. De flesta av dem verkar dock inte vara med i Södertälje city. De stora hotellen, storföretagens många personalrestauranger, de största hamburgerkedjorna och några av kafékedjorna har till exempel kollektivavtal. Det har också i betydligt större utsträckning företagen i kommunens utkanter – från Abbes restaurang i Mölnbo, över Bommersviks kursgård, många företag i Järna, Skanssundets krog och gästhamn, till Glashyttans värdshus och Torpa pensionat och Morabergs take-away. De ligger alla en bra bit från centrum och har kollektivavtal. Antingen är de med i Visita eller så har de hängavtal.

Mitt intryck av den här lilla undersökningen är att ”Södertälje City” har blivit en samlingsplats för krögare som skiljer ut sig genom att de inte vill ha kollektivavtal och som inte vill ha med facket att göra. Det väcker frågor när Södertälje kommun är en av de viktiga finansiärerna till denna organisation.

Har det här med den akuta krisen för restaurangbranschen att göra? Ja, jag tycker det. Om samhället ska stödja företag så ska det vara seriösa och livskraftiga företag som även är bra arbetsplatser.

Kerstin Ekberg

Södertälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan